Minder gewrichtsschade bij reumatoïde artritis door vitamine D

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 dec 2015

Vitamine D blijkt een rustgevende uitwerking te hebben op ontstekingen bij reumatoïde artritis en artritis psoriatica. Dat is de voorlopige conclusie van dr. Erik Lubberts, hoofd van het onderzoekslab Reumatologie van het Erasmus MC te Rotterdam. Hij onderzoekt op dit moment hoe vitamine D ontstekingscellen kan beïnvloeden. Daardoor kan mogelijke gewrichtsschade voorkomen worden.

Afweercellen

Reumatoïde artritis en artritis psoriatica worden gerekend tot de auto-immuunziekten. Daarbij richt het afweersysteem zich tegen lichaamseigen cellen. Dit veroorzaakt ontstekingen die de gewrichten en het tussenliggende kraakbeen kunnen beschadigen. Lubberts kijkt momenteel vooral naar de invloed van vitamine D op Th17. Deze afweercel is van slag geraakt bij deze vormen van reuma.

Zo ziet Vitamine D3 eruit

Zo ziet Vitamine D3 er schematisch uit

Ontstekingsremmer

Th17 geeft een signaalstof af die allerlei veranderingen in het gewricht in gang zet. Daardoor wordt het slijmvlies in het gewricht dikker en dikker. Het groeit vervolgens tegen het bot en over het kraakbeen heen. Met als gevolg dat er ontstekingen ontstaan. Zodra de Th17-cellen in contact komen met het slijmvlies, worden er nog meer signaalstoffen aangemaakt. Dit zorgt voor meer ontstekingen die veel schade aan gewrichten en kraakbeen kunnen toebrengen. Erik Lubberts heeft ontdekt, dat vitamine D de TH17-cellen minder actief kan maken. Laboratoriumproeven hebben aangetoond dat onder invloed van vitamine D de Th-17 cellen tot rust komen. Daardoor worden er minder signaalstoffen aangemaakt.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.