Kan deze neusspray straks gewrichtsklachten door slaapapneu voorkomen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 jan 2023

Meerdere wetenschappelijk studies hebben het verband tussen slaapapneu en gewrichtsklachten aangetoond. Australische onderzoekers hebben een neusspray ontwikkeld die deze ongewenste ademstops tijdens de slaap moet voorkomen. De eerste klinische testen zien er veelbelovend uit.


Veel mensen boven de 45 krijgen last van slaapapneu. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat deze ademstops tijdens de slaap niet zonder gevaar zijn. Ze verhogen o.a. het risico op reumatoïde artritis en artrose. Een nieuwe neusspray heeft bij eerste testen bij mensen met slaapapneu veelbelovende resultaten opgeleverd.

Reumatoïde artritis en artrose

Bij mensen met slaapapneu kan de adem ’s nachts wel tot zestig keer stokken en soms kan zo’n ademstop wel één tot twee minuten aanhouden. Door ademnood en zuurstofgebrek wordt de patiënt met een reflex uit de slaap gewekt. Deze regelmatige verstoring van de slaap kan leiden tot ernstige vermoeidheid overdag. Maar slaapapneu kan ook een nadelig effect hebben op de gewrichten. Een studie uit 2018 toont aan dat deze aandoening ook een risicofactor is voor ernstige artrose. Een Taiwanees onderzoek suggereert dat deze ongewenste slaaponderbrekingen kunnen leiden tot ontstekingen die reumatoïde artritis in gang zetten. Ook is er een verband aangetoond tussen slaapapneu en gewrichtspijn tijdens de overgang.

Bovenste luchtwegen

Onderzoekers van de Flinders University in Australië hebben een neusspray ontwikkeld die werkt tegen slaapapneu. Dit medicijn moet verslapping van de spieren van de bovenste luchtwegen voorkomen, zodat de ademhaling niet wordt onderbroken. De eerste testen bij mensen met slaapapneu zien er veelbelovend uit. Deze neusspray kan een alternatief zijn voor apparaten die door apneupatiënten ‘s nachts gebruikt worden om de luchtwegen open te houden.
“Hoewel er meer klinisch testen vereist zijn, is dit een geweldige eerste stap die hoop moet bieden aan iedereen die aan slaapapneu lijdt,” zegt professor Danny Eckeart, directeur van Flinders’ Slaaplaboratorium.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.