Slaapapneu vergroot de kans op gewrichtsaandoeningen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 feb 2016

Snurkende mensen met slaapapneu lopen een twee keer zo groot risico op reumatische artritis en andere gewrichtsaandoeningen. Tot nu toe werd er altijd vanuit gegaan dat de reumatoïde artritis werd veroorzaakt door een storing van het immuunsysteem. Volgens een studie van de Taipei Medical University neemt door slaapapneu ook de kans op andere auto-immuunziekten toe.

snurken apneu reuma

Ontstekingen bloedvaten

De onderzoekers vermoeden dat slaapapneu kan leiden tot ontstekingen in de bloedvaten. Daardoor wordt het proces van reumatoïde artritis in gang gezet en verder aangewakkerd. Tijdens de vijfjarige studie vergeleken de Taiwanezen 1411 patiënten met slaapapneu met 7000 gezonde volwassenen. Men keek in het bijzonder naar het ontstaan van reuma, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew. Bij deze aandoeningen gaat het immuunsysteem in de fout met pijnlijke, ontstoken en gezwollen gewrichten als resultaat.

Alleen snurken minder desastreus

De onderzoekers stelden vast dat mensen die snurken als gevolg van slaapapneu twee keer zo vaak één van deze aandoeningen ontwikkelden. Alleen snurken (zonder slaapapneu) is minder desastreus voor de gewrichten. Slechts 2,91% van de snurkers kreeg gedurende de looptijd van het onderzoek te maken met deze klachten.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.