Wetenschappers vinden mogelijke oorzaak aanhoudende Lyme

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 mei 2019

De teken zijn er weer helemaal klaar voor om dieren én mensen te grazen te nemen. Een antibioticakuur helpt u dan om binnen week paar weken weer klachtenvrij te zijn na een tekenbeet. Maar bij tien tot 20 procent van de patiënten blijft de ziekte van Lyme langdurig doorwoekeren. Wetenschappers denken nu te weten hoe dat komt.

Oorzaak aanhoudende lyme
Een nieuw onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Amerika onthult een langzaam groeiende variant van de Lyme-bacterie. Deze variant veroorzaakt ernstige symptomen in een muismodel. Dit kan volgens onderzoekers verklaren waarom tien tot twintig procent van de patiënten met de ziekte van Lyme niet genezen met een antibioticakuur.

Gewrichtspijn

Sinds een paar weken loeren de teken weer overal in de natuur op dieren én mensen. Als dit kleine spinnetje besmet is met de Borrelia burgdorferi-bacterie, kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Dat gaat gepaard met uiteenlopende klachten, zoals vermoeidheid, griepachtige verschijnselen, spier- en gewrichtspijn, vergeetachtigheid en concentratiestoornissen. Ook kunnen de gewrichten chronisch ontstoken raken. Dit wordt Lyme-artritis genoemd. De ziekte van Lyme wordt behandeld met een antibioticakuur, waarna de klachten binnen een aantal weken verdwijnen.

Cocktail

Ongeveer tien tot twintig procent van de patiënten blijft ondanks een antibioticakuur klachten ondervinden. De onderzoekers ontdekten dat de traag groeiende varianten van de Borrelia burgdorferi-bacterie resistent zijn tegen de standaardbehandeling bij de ziekte van Lyme. Een cocktail van drie antibiotica – daptomycine, doxycycline en ceftriaxon – bleek de langzaam groeiende Borrelia burgdorferi-bacterie volledig bij muizen uit te roeien. De wetenschappers willen deze combinatie nu zo snel mogelijk uittesten bij mensen met aanhoudende Lyme.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 4   Gemiddelde:  3.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties