Onderzoekers uit Gent ontdekken oorzaak chronische peesontstekingen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 jan 2017

Ongeveer één procent van de bevolking heeft last van een chronische peesontsteking. Tot voor kort was het voor de medische wereld een raadsel hoe deze klachten kunnen ontstaan. Onderzoekers van de het Universitair Ziekenhuis in Gent hebben ontdekt dat witte bloedcellen een sleutelrol spelen bij het ontstaan van chronische peesontstekingen.

Witte bloedcellen

Chronische peesontstekingen liggen vaak aan de basis van verschillende vormen van ontstekingsreuma. De onderzoekers hebben nu aangetoond dat macrofagen – een bepaald type witte bloedcellen – betrokken zijn bij de ontwikkeling en instandhouding van de ontstekingen. Deze bevindingen zouden kunnen leiden tot nieuwe behandelingen tegen bepaalde types van ontstekingsreuma.

Veelvraten

Macrofagen betekent letterlijk vertaald ‘veelvraten’. Dit type witte bloedcellen ruimt lichaamsvreemde micro-organismen en schadelijke stoffen in het lichaam op. Macrofagen vervullen dus een spilfunctie in het immuunsysteem. Het onderzoek toonde aan dat macrofagen die het eiwit A20 missen een achillespeesontsteking kunnen veroorzaken. A20 onderdrukt de activatie van STAT1. Dit is een signaalmolecuul die een ontstekingsreactie opstart. Deze molecuul wordt zelf weer aangestuurd door een andere molecuul: JAK (zie afbeelding voor structuur van JAK). Door JAK af te remmen konden de onderzoekers de toename van STAT1 verhinderen. Op deze manier kon een achillespeesontsteking met succes worden behandeld.

Behandeling wervelkolom

Volgens onderzoeker Professor Dirk Elewaut opent dit nieuwe mogelijkheden voor patiënten die geen baat hebben TNF-blokkers. Hij en zijn team gaan nu kijken of dit mechanisme ook kan worden toegepast op andere plaatsen in het lichaam, zoals ontstekingsreuma in de wervelkolom. Ook voor de behandeling van psoriasis met artritis zouden deze nieuwe bevindingen mogelijk uitkomst kunnen bieden.

Bron

Een (Engelstalige) samenvatting van het bronartikel is hier te zien >>>
Als u het volledige bronartikel wenst te ontvangen, vraag dit dan aan bij de redactie met de vermelding dat het om het artikel over macrofagen en A20 gaat.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.