Plantaardig voedsel verbetert hartgezondheid

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 okt 2019

Het eten van meer plantaardig voedsel kan de kans op hart- en vaatziekten met 32 procent verminderen. Dat stellen onderzoekers na analyse van een database met gegevens over de voedselinname van 100.000 Amerikanen. Het risico om te overlijden aan welke aandoening dan ook is 25 procent lager.


Het eten van meer plantaardig en minder dierlijk voedsel kan in verband worden gebracht met een betere hartgezondheid. Bovendien vermindert een dergelijk dieet het risico om te overlijden na een hartaanval, beroerte of andere hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit een onderzoek dat recent is gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association.

Voedselinname

“Het is niet nodig om helemaal te stoppen met het eten van vlees en andere dierlijke producten. Maar onze studie suggereert wel, dat het eten van meer plantaardig voedsel de kans op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen,”

zegt Casey M. Rebholz, universitair docent epidemiologie aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Baltimore. Hij en zijn team hebben een database geanalyseerd met gegevens over de voedselinname van meer dan 100.000 Amerikanen.

Aandacht dieet

Mensen die vooral plantaardig voedsel aten, hadden een:

  • 16% lager risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, beroertes, hartfalen en andere aandoeningen;
  • 32% lager risico om te overlijden aan een hart- en vaatziekte
  • 25% lager risico om aan welke oorzaak dan ook te sterven

“Onze bevindingen onderstrepen het belang om meer aandacht aan uw dieet te geven,”

concludeert Rebholz,

”Om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, zouden mensen meer groenten, noten, volle granen, fruit, peulvruchten en minder voedingsmiddelen op basis van dieren moeten eten.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties