Retropatellaire Chondropathie: kniepijn door beschadiging kraakbeen

Wat is het verschil tussen Chondropathie en Artrose?

Retropatellaire Chondropathie
Het kraakbeenlaagje op de botuiteinden van de gewrichten speelt een essentiële rol bij de beweeglijkheid van de gewrichten. Het zorgt ervoor dat de beide gewrichtshelften soepel over elkaar kunnen glijden en dat schokken en stoten worden geabsorbeerd. Wanneer er teveel kracht op het kraakbeen wordt uitgeoefend, kunnen er afwijkingen aan dit flexibele weefsel ontstaan. Dan wordt al snel gesproken over Artrose, maar dat is niet altijd het geval. Bij Artrose is er sprake van een gelijkmatige slijtage van het kraakbeen over het gehele oppervlak. Uiteindelijk verdwijnt het kraakbeen helemaal, zodat het onderliggende bot bloot komt te liggen. Er kunnen ook kleine beschadigingen aan het kraakbeen ontstaan, zoals ruwe plekken en putjes. Dan wordt gesproken over Chondropathie. Deze aandoening kan in alle gewrichten voorkomen, maar vooral de knie is daar erg gevoelig voor. Dan wordt gesproken over Retropatellaire Chondropathie.

Wat is Chondropathie?

“Chondropathie is eigenlijk het voorstadium van Artrose. Het kraakbeen is beschadigd en zal daardoor ook dunner en dunner worden. En dan spreken we gewoon over Artrose,”

legt orthopedisch chirurg Jan Ide de Jong uit.

Een kraakbeenaandoening wordt in de geneeskunde in vier gradaties onderverdeeld. Bij graad 1 tot en met 3 wordt gesproken over Chondropathie. Eerst wordt het kraakbeenoppervlak zacht en nemen de verende eigenschappen af. Daarna ontstaan er kleine scheurtjes in het kraakbeen en wordt het oppervlak ruw. Bij graad 3 reiken de scheurtjes en groeven verder dan de helft van de dikte van het kraakbeen. De Chondropathie wordt dan pre-artrose genoemd. In het laatste stadium is de chondropathie volledig overgegaan in Artrose. Het kraakbeen is dan vrijwel helemaal verdwenen en de beide botuiteinden komen bloot te liggen. Bij Retropatellaire Chondropathie wordt het laagje kraakbeen slechter dat zich aan de achterkant van de knieschijf bevindt.

Wat is Retropatellaire Chondropathie?

De benaming van deze aandoening is een samenstelling van de woorden ‘achter de knieschijf’ (Retropatellair) en ‘kraakbeenletsel’ (Chondropathie). Deze vorm van Chondropathie wordt meestal veroorzaakt door een verkeerde balans van de spieren die zich aan de voorkant van het bovenbeen bevinden. Daardoor wordt de knieschijf naar buiten getrokken tijdens het strekken van de knie. De knieschijf beweegt zich dus niet goed in de groef van het bovenbeen. Deze ‘slechte sporing’ geeft een verhoogde druk op de achterzijde van de knieschijf. Met als gevolg dat er beschadigingen kunnen optreden aan het daar aanwezige kraakbeen.

Waardoor ontstaat Retropatellaire Chondropathie?

De beschadigingen aan het kraakbeen ontstaan bij Retropatellaire Chondropathie heel geleidelijk. De belangrijkste oorzaak is een langdurige en verkeerde overbelasting van het kniegewricht. Daardoor verandert de spierbalans en spoort de knieschijf niet meer goed over het gewrichtsvlak van het bovenbeen. Maar ook letsel aan de knieschijf en langdurige immobilisatie – bijvoorbeeld been in het gips – kunnen deze kraakbeenziekte op gang brengen. Deze aandoening komt meer voor bij vrouwen dan mannen. In de gevarenzone zitten atletische vrouwen tussen de 18 en 30 jaar en vrouwen met X-benen.

Wat zijn de symptomen van Retropatellaire Chondropathie?

De voornaamste klacht is pijn aan de voorkant van de knie, vooral rond de knieschijf. De pijn ontstaat meestal als de knie wordt gebogen, bijvoorbeeld tijdens het traplopen, fietsen en hurken. Ook als u langdurig met gebogen knieën zit kan er pijn ontstaan. Daarom wordt Retropatellaire Chondropathie ook wel een ‘theaterknie’ genoemd. Op termijn kan de knie ook pijn gaan doen in rust. Door vochtophopingen kan de knie opgezwollen zijn.

Hoe wordt Retropatellaire Chondropathie behandeld?

De arts kan de diagnose stellen als de patiënt aangeeft dat er pijn ontstaat rondom de knieschijf bij het strekken van de knie tegen weerstand in. Ook de beweeglijkheid van de knieschijf wordt onderzocht. Zwelling en vermindering van de omvang van de dijbeenspier treden pas op in de latere stadia. In veel gevallen zijn retropatellaire klachten niet ernstig. De behandeling is dan ook gericht op het wegnemen van de oorzaak, zodat de aandoening zich niet kan ontwikkelen tot Artrose. De arts zal u vragen de knie rust te geven en u mogelijk doorsturen naar een fysiotherapeut. Hij zal u leren hoe u de knie minder kunt belasten en oefeningen met u doen om de spieren rondom de knie te versterken. Er zal niet snel overgegaan worden tot een operatieve ingreep. Tot op heden vallen de resultaten vaak tegen. Bovendien is een operatie belastend voor het gewricht.

Vijf tips om uw knieën te sparen

  1. Probeer diepe kniebuigingen zoveel mogelijk te vermijden. Dus voorzichtig met klimmen, springen, traplopen, etc.
  2. Heeft u overgewicht? Ga dan proberen af te vallen, zodat de druk op uw knieën minder wordt.
  3. Fiets in een zo licht mogelijke versnelling om minder kracht met uw knieën uit te oefenen.
  4. Voor de zwemmers: schoolslag is belastend voor de knieën. Kies daarom voor de borst- of rugcrawl.
  5. Draag altijd goed schoeisel wanneer u gaat hardlopen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen