Samenstelling bepaalt hoe slecht ‘slecht’ cholesterol is

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 dec 2019

LDL-cholesterol heeft de reputatie slecht voor onze gezondheid te zijn. Toch heeft 75 procent van de mensen met een hartaanval geen afwijkende waarden in het bloed. Onderzoekers concluderen dan ook, dat niet alle LDL-cholesterol schadelijk is. Slechts één subgroep kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten.


Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Ohio toont aan, dat niet louter de aanwezigheid van ‘slecht’ cholesterol het risico op hart- en vaatziekten kan voorspellen. Bepaalde subgroepen van deze lipoproteïne met een lage dichtheid (LDL) zouden een betere indicatie kunnen geven. Van de drie subgroepen die LDL omvat, zou er slechts één aanzienlijke schade kunnen veroorzaken.

LDL-subgroepen

De aanwezigheid van LDL wordt beschouwd als een indicator voor hartaanvallen en andere hart- en vaatziekten. Onderzoek heeft echter aangetoond, dat ongeveer 75 procent van de patiënten die een hartaanval krijgt cholesterolwaarden heeft, die niet wijzen op een hoog risico voor een dergelijke gebeurtenis. Het onderzoeksteam gebruikte geavanceerde technieken door individuele LDL-subgroepen in het bloed te meten. Subklasse B van LDL bleek de meest schadelijke te zijn voor de ontwikkeling van atherosclerose of aderverkalking. Men concludeert, dat niet de totale hoeveelheid LDL moet worden gebruikt om het risico op hart- en vaatziekten te bepalen, maar de concentratie subklasse B tot de andere twee soorten LDL: subklasse A en subklasse I.

Vroeger opsporen

“Deze nieuwe inzichten kunnen leiden tot een meer nauwkeurige diagnose voor de evaluatie van hart- en vaatziekten,” zegt één van de onderzoekers. “Het analyseren van het mengsel van LDL-subgroepen kan helpen om het risico op hart- en vaatziekten vroeger op te sporen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 5   Gemiddelde:  4.2/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties