Signaalstofje kan artrose stoppen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 aug 2020

Gaat een succesvolle behandeling tegen artrose er eindelijk toch komen? Als het aan een Nederlandse hoogleraar Experimentele Reumatologie ligt, is het inderdaad een kwestie van tijd. Hij is een stofje op het spoor dat zowel goede als slechte signalen aan het kraakbeen afgeeft.


Professor Peter van der Kraan is hard op weg om een behandeling te ontwikkelen die artrose kan stoppen. De hoogleraar Experimentele Reumatologie van het Radboudumc in Nijmegen is een stofje op het spoor dat kraakbeen gezond kan houden. In zijn onderzoek heeft hij zijn pijlen gericht op TGF-bèta. Dit is een kraakbeen beschermend stofje dat steeds wordt vrijgegeven als we ons bewegen. Maar als het kraakbeen achteruitgaat, laat TGF-bèta plotseling haar donkere kant zien…

Ophopen kraakbeen

TGF-bèta is een eiwit dat vele cellulaire functies vervult, waaronder het controleren en reguleren van celgroei en celdeling. Wanneer we onze gewrichten bewegen, wordt dit eiwit door cellen afgegeven. TGF-bèta is een signaalstof dat kraakbeencellen vertelt om te blijven wie ze zijn. En dat is elastisch én toch sterk weefsel. Maar als het kraakbeen achteruitgaat – wat een normaal verschijnsel is bij het ouder worden – gaat TGF-bèta plotseling een andere rol spelen. Het eiwit gaat zich dan ophopen in het kraakbeen en gaat vervolgens verkeerde signalen uitzenden. Daardoor holt de kwaliteit van het kraakbeen achteruit en ontstaat artrose.

Voorkomen én behandelen

Professor Van der Kraan geniet een grote internationale reputatie op het gebied van TGF-bèta. Voor het ontdekken van de goede en slechte signalen van dit eiwit ontvangt hij binnenkort een grote internationale prijs. Hij en zijn onderzoeksgroep zoeken nu naar een manier om de slechte kant van TGF-bèta te stoppen. Als dit lukt, zou het mogelijk moeten zijn om artrose te voorkomen en te behandelen. In ieder geval is ontdekt dat de goede signalen van TFG-bèta aan het kraakbeen worden afgegeven bij bewegen. Dit benadrukt nog maar eens het belang van minimaal een half uur per dag bewegen, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Het staat nu definitief vast dat dit bijdraagt aan het behoud van gezond kraakbeen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.