Wordt smartphone straks de nieuwe bloeddrukmeter?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 aug 2019

Even snel een selfievideo maken en u weet wat uw bloeddruk is? Volgens Chinese en Amerikaanse wetenschappers is dit beslist geen toekomstmuziek. Moderne smartphones zijn uitgerust met optische sensoren die bloedpatronen onder de huid kunnen volgen.


Wordt de smartphone de bloeddrukmeter van de toekomst? Onderzoeksteams van de Hangzhou Universiteit in China en de Universiteit van Toronto in Canada denken dat een selfievideo een snelle en eenvoudige manier kan zijn om de bloeddruk te controleren. De wetenschappers experimenteren nu al met deze techniek die ‘transdermale optische beeldvorming’ wordt genoemd.

Optische sensoren

Een hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Regelmatige controle is dan ook van essentieel belang. Dat kan met manchet-apparaten die de bloeddruk meten als het hart samentrekt en weer ontspant. Bij ‘transdermale optische beeldvorming’ wordt de bloeddruk voorspeld op basis van een korte selfievideo van het gezicht. Deze methode maakt gebruik van de optische sensoren van de smartphone om bloedpatronen onder de huid te volgen. Daarbij wordt beoordeeld hoe omgevingslicht de buitenste huidlaag doordringt en weerkaatst.

Experiment

“Bloeddrukmeters met manchetten zijn weliswaar zeer nauwkeurig, maar ook onhandig en omslachtig in het gebruik,”

zegt onderzoeksleider professor Lee.

“Daarom negeren veel gebruikers de richtlijnen van de American Heart Association om meerdere metingen per keer uit te voeren. Daarom vonden wij het belangrijk om een simpelere methode te bedenken om de bloeddruk te bepalen.”

Transdermale optische beeldvorming verkeert nog in een experimenteel stadium. Het is goed mogelijk, dat over een paar jaar iedereen een appje kan downloaden om met de smartphone de bloeddruk te meten.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties