Nieuwe studie verklaart oorzaak spierpijn bij gebruik statines

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 dec 2019

Veel mensen die statines gebruiken, klagen over spierpijn. Meestal nemen ze dan het besluit om te stoppen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Canadese onderzoekers denken nu dat ze de oorzaak van dit ongemak hebben opgespoord.


De McMatster Universiteit in Canada heeft een verklaring gevonden waarom sommige mensen die statines gebruiken last krijgen van spierpijn. Deze cholesterolverlagende medicijnen worden veel gebruikt om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. In Nederland slikken meer dan één miljoen mensen boven de 65 statines.

Meer glutamaat

Spierpijn is een veel voorkomende bijwerking van statines. Dat is de belangrijkste reden, waarom mensen stoppen met het nemen van deze cholesterolverlagers. De Canadese onderzoekers ontdekten dat door statines de spiercellen hogere niveaus glutamaat vrijgaven. Deze substantie is een krachtige activator van de spierpijnreceptoren.

Vitamine E

“We ontdekten dat statines de spiercellen binnen kunnen dringen en oxidatieve stress konden veroorzaken. Vervolgens probeert de spier de productie van antioxidanten te verhogen om de stress te bestrijden. Het neveneffect van deze reactie is, dat de spiercellen grote hoeveelheden glutamaat gaan produceren,” is de bevinding van Thomas Hawke, professor Pathologie en Moleculaire Geneeskunde. “We ontdekten dat het toedienen van bekende antioxidanten – zoals vitamine E – de afgifte van glutamaat kan afremmen. Daardoor nam ook de spierpijn af.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 5   Gemiddelde:  4.6/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties