Steeds meer mensen overleven een hart- en vaatziekte

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 mrt 2019

Steeds meer Nederlanders krijgen een hart- en vaatziekte. Aan de andere kant overleven steeds meer landgenoten een hartinfarct of beroerte. Volgens de Hartstichting zal het aantal hart- en vaatpatiënten de komende twintig jaar stijgen van 1,4 naar 1,9 miljoen.

Meer mensen overleven hart- en vaatziekte
Hoewel er steeds meer hart- en vaatpatiënten bijkomen, is de kans om hartinfarct of beroerte te overleven groter geworden. De leeftijd waarop mensen overlijden aan een hart- en vaatziekte komt steeds hoger te liggen. Dit maakte de Hartstichting onlangs bekend.

Betere technieken

Een halve eeuw geleden was voor één op de twee Nederlanders een hartinfarct of beroerte fataal. Anno 2019 is dat één op de vier. Als reden draagt de Hartstichting aan, dat er steeds betere technieken voor artsen beschikbaar komen. Desondanks krijgen steeds meer mensen last van een cardiovasculaire aandoening. Op dit moment gaat het om ongeveer 1,4 miljoen landgenoten. Dit aantal zal de komende twintig jaar naar verwachting toenemen tot 1,9 miljoen.

Risicofactoren

Volgens medisch specialist (niet praktiserend) en wetenschappelijk onderzoeker Henk Viëtor hebben 2,4 miljoen Nederlanders een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zonder dat ze er voor behandeld worden. De grootste risicofactoren zijn een hoog cholesterol, hoge bloeddruk en hoge bloedsuikerspiegel. Het advies is dan ook om regelmatig bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel door de huisarts op te laten meten. Daarnaast is het belangrijk om te streven naar een gezond lichaamsgewicht. Lees meer over risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties