Nieuwe studie: stijve rug is niet echt stijf

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 apr 2018

Wereldwijd hebben 632 miljoen mensen last van lage rugklachten. Naast pijn klagen veel patiënten over een stijve rug. Volgens een nieuwe studie van de Faculteit Rehabilitatie Geneeskunde van de Universiteit van Alberta blijkt dat dit niet betekent dat de rug ook echt stijf is.Nieuwe studie: stijve rug is niet echt stijf

 

“Bij metingen geeft een bewuste ervaring van stijfheid geen echte mechanische rugstijfheid weer”

zegt rug- en ruggengraat expert professor Greg Kawchuk.

Speciaal meetapparaat

In zijn studie deed Kawchuk onderzoek naar de symptomen van lage rugklachten, waaronder stijfheid. Hij vroeg aan de deelnemers hoe stijf de rug aanvoelde. Daarna werd met een speciaal apparaat gemeten hoe stijf de achterkant in werkelijkheid was. Er werd geen relatie gevonden tussen het gerapporteerde gevoel van stijfheid en de uitslag van de test.

“Wat mensen als een gevoel van stijfheid beschrijven, is iets anders dan dat we meten. De rug bleek mechanisch niet stijf te zijn”

aldus de professor.

Beschermende constructie

Tasha Stanton, van de afdeling Neurowetenschap aan de Universiteit van Zuid-Australië, heeft een mogelijke verklaring voor dit verschijnsel. Volgens haar kan een gevoel van stijfheid een beschermende constructie zijn, dat wordt gecreëerd door het zenuwstelsel. Het is een manier om de rug te beschermen tegen nog meer pijn.

Kawchuk:

“Woorden zijn belangrijk. Patiënten gebruiken woorden om een probleem aan een arts te beschrijven, maar die woorden zijn misschien niet hetzelfde als de uitslag van het klinisch onderzoek. We moeten daarom uitzoeken wat het precies betekent als een patiënt zegt een stijve rug te hebben. We weten nu dat dit misschien niet betekent dat de rug mechanisch stijf is. Het zou kunnen betekenen dat ze eigenlijk voelen, dat hun bewegingen langzamer en pijnlijker zijn.”

Bronartikel

Een samenvatting van het originele onderzoek is online te bekijken.

 

Lees ook onze artikelen over Aspecifieke lage rugpijn en rugklachten, een versleten rug en het SI-gewricht.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.