Stoelyoga vermindert pijn bij ouderen met artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 31 jan 2017

Stoelyoga heeft een positief effect op pijn bij oudere vrouwen en mannen met artrose. Deze vorm van beweging heeft vooral effect op de onderste ledenmaten, zoals heup, knie, enkel en voet. Dit blijkt uit een studie die is uitgevoerd door de Florida Atlantic University in Amerika.

Versterkt de spieren

Stoelyoga bestaat uit het doen van milde yoga op een stoel. Dat hoeft beslist geen officiële yogastoel te zijn. De oefeningen kunnen ook uitgevoerd worden op een bureaustoel, leunstoel, vliegtuigstoel of rolstoel. Daarom kan iedereen, ongeacht de leeftijd, lenigheid of conditie deze bewegingsvorm doen. Stoelyoga versterkt de spieren, maakt de gewrichten soepeler, vermindert spanningen en verbetert de motoriek. Uit de studie bleek dat stoelyoga de kwaliteit van leven bij oudere mensen met artrose aanzienlijk kon verbeteren.

Minder pijn

Tijdens dit onderzoek werden 131 ouderen met artrose gevolgd. 66 van hen deden stoelyogalessen en 65 volgden een standaardprogramma met gezondheidsvoorlichting. De deelnemers woonden gedurende 8 weken twee keer per week een sessie van 45 minuten bij. Vóór het programma, na 4 weken en na afloop van de 8 weken werd door de onderzoekers o.a. pijn, evenwicht, loopsnelheid en vermoeidheid gemeten.

Effect van drie maanden

De ouderen die meededen aan de stoelyogalessen hadden tijdens het programma én tot drie maanden daarna significant minder last van de invloed van pijn in hun leven dan de deelnemers die gezondheidsvoorlichting hadden gevolgd. Ook hadden ze tijdens het programma een betere loopsnelheid, minder voelbare pijn (WOMAC) en minder vermoeidheid, maar dit was na drie maanden niet meer significant verschillend ten opzichte van de andere groep. Er werd in het geheel geen effect van het programma op evenwicht gevonden.

Bron

Een samenvatting van het bronartikel is online in te zien. Als u het volledige bronartikel als PDF wenst te ontvangen, dan kunt u daarvoor contact opnemen met de redactie. Vermeld daarbij dat het gaat om het stoelyoga onderzoek.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.