Stoelyoga bij artrose

Effectieve oefentherapie voor ouderen met artrose vermindert de pijn en geeft meer energie

Yoga is een effectieve oefentherapie voor mensen met artrose. Deze ontspannende bewegingsvorm heeft namelijk een positieve invloed op pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen. Al binnen acht weken kan yoga leiden tot minder pijn, meer energie en een betere stemming. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse Johns Hopkins Arthritis Center. Voor veel ouderen met artrose is het echter niet mogelijk om aan yogalessen deel te nemen. De staande oefeningen kunnen door pijn en gebrek aan spierkracht niet worden uitgevoerd. Daarnaast weerhoudt de angst om te vallen veel ouderen om aan yogalessen te beginnen. Stoelyoga wordt echter zittend beoefend of staand met de stoel als ondersteuning. Dit is een geschikte oefentherapie voor ouderen met artrose die niet aan reguliere yogalessen kunnen deelnemen.

Wat is yoga?

Yoga is een eeuwenoude levensfilosofie die afkomstig is uit India. De naam is afgeleid van het woord ‘yuj’ wat in het Sanskriet ‘verbinding’ betekent. Het is een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen om lichaam en geest met elkaar te verbinden. Dit is nog steeds de kern van yoga. In het westen wordt vooral hatha yoga beoefend. In deze vorm staan ademhalings- en lichaamsoefeningen centraal. Deze oefeningen – ook wel Asana’s genoemd – geven kracht en energie. Bovendien zijn ze ontspannend en opbeurend. De meeste klassieke yoga-oefeningen zijn eenvoudig uit te voeren. Toch kunnen vooral de staande Asana’s voor ouderen met artrose problematisch zijn. Daarom is er nu een nieuwe vorm van yoga in opkomst, waarbij een stoel voor een stevige ondersteuning zorgt.

Wat is stoelyoga?

Stoelyoga is een milde vorm van yoga die wordt beoefend met een stoel. Sommige oefeningen voert u zittend uit. Bij staande oefeningen gebruikt u de stoel als ondersteuning. Omdat gecompliceerde en complexe oefeningen bij stoelyoga niet aanwezig zijn, kan iedereen deze bewegingsvorm doen. Het is uitermate geschikt voor ouderen met artrose. De lessen zijn er op gericht om de spieren en gewrichten soepeler te maken. U leert spanningen los te laten en uw concentratie en motoriek te verbeteren. En dat allemaal binnen de grenzen van uw eigen beperkingen. Ook al is stoelyoga de zachtste vorm van yoga: de oefeningen hebben wel degelijk een positieve invloed op uw lichaam.

Wat is het effect van stoelyoga op artrose?

Stoelyoga vermindert de pijn bij artrose in de onderste ledenmaten, zoals heup, knie, enkel en voet. Dat is de uitkomst van een studie, die zeer recent is uitgevoerd door de Florida Atlantic University in Amerika. Een groep van 66 ouderen volgden tijdens dit onderzoek acht weken lang stoelyoga-lessen. Tijdens dit programma nam de pijn in de gewrichten significant af. Bij de deelnemers nam ook de loopsnelheid toe en de vermoeidheid af. Deze gunstige effecten van stoelyoga hielden tot drie maanden na het beëindigen van de lessen aan. Het advies is dus om langdurig deze vorm van yoga te blijven beoefenen om uw kwaliteit van leven duurzaam te verbeteren.
Lees meer over de studie >>>

Waar kan ik stoelyoga-lessen volgen?

Lessen in stoelyoga worden op meerdere locaties in Nederland gegeven. Op yogascholen, maar ook in buurthuizen en bejaardenhuizen. Hier kunt u een cursus bij uw in de buurt opzoeken:
https://www.stoelyoga-nederland.nl/index.php/lessen

Welke stoelyoga-oefeningen kunt u zelf thuis doen?

Hier volgen een aantal oefeningen die u heel gemakkelijk thuis zelf kunt doen. U kunt er elke willekeurige stoel voor gebruiken, zolang er maar geen wieltjes onder zitten. Leg een mat onder uw voeten voor een stevig fundament.

Oefening 1:

Ga op de stoel zitten met uw rug stevig tegen de leuning en beide voeten op de grond. Leg uw handen op de knieën. Adem in, hol uw rug en duw uw schouders naar beneden. Adem uit, bol uw rug en laat uw kin naar uw borst zakken. Herhaal deze oefening vijf keer.

Oefening 2:

Ga op een stoel zitten met uw rug stevig tegen de leuning en beide voeten op de grond. Adem diep in en hef uw armen naar het plafond. Adem uit en laat uw armen weer zakken. Herahaal deze oefening vijf keer.

Oefening 3:

Ga op een stoel zitten met uw rug stevig tegen de leuning en beide voeten op de grond. Breng uw rechterenkel naar uw linkerdij een laat het daar op rusten. Houdt deze positie vijf ademhalingen vol. Herhaal dit met de andere enkel.

Oefening 4:

Ga zijwaarts op de stoel zitten met uw gezicht naar links. Draai uw bovenlichaam naar links, terwijl u zich goed vasthoudt aan de achterkant van de stoel. Houdt deze positie vijf ademhalingen vol. Herhaal de oefening naar rechts.

Oefening 5:

Klaar met de oefeningen? Blijft u dan een paar minuten op de stoel zitten met uw ogen dicht en de handen op uw schoot. Dit helpt uw lichaam om de goede effecten van de oefeningen te absorberen en over te gaan naar de rest van uw dag.

Hier vindt u een instructievideo met klassieke yogahoudingen die u op een stoel kunt doen:

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen