Studie naar fibroblasten biedt nieuw inzicht in behandeling Reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 dec 2016

Britse wetenschappers hebben aangetoond, dat verschillende ‘soorten’ fibroblasten een rol spelen bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Birmingham. De bevinding opent de deur voor verder onderzoek naar nieuwe behandelingen bij deze ziekte.

Slijmvlies rond de gewrichten

Deze nieuwe studie is gericht op het nader onderzoeken van biologische processen die reumatoïde artritis kunnen veroorzaken. Fibroblasten zijn cellen die betrokken zijn bij de productie van collageen en andere constructiematerialen die cellen aan elkaar verbinden. De onderzoekers keken specifiek naar synoviale fibroblasten, die deel uitmaken van het slijmvlies rond de gewrichten. Dat slijmvlies heeft een belangrijke regulerende rol in het gewricht. Zo bepaalt dit slijmvlies de hoeveelheid vocht die vanuit de bloedbaan het gewricht in mag. Bij reumatoïde artritis is dit verstoord, waardoor gewrichtsvocht zich mede door de aanwezige ontstekingsfactoren ophoopt in het gewricht: je krijgt dan dikke, pijnlijke gewrichten.

Dit is een afbeelding uit het onderzoek. Cellen met CD248 lichten groen op, cellen met PDPN zijn rood gekleurd. Gele cellen bevatten beiden. (Dit zijn niet de echte kleuren; door middel van fluorescentiemicroscopie is dit zichtbaar gemaakt ten behoeve van het onderzoek.)

Dit is een afbeelding uit het onderzoek. Cellen met CD248 lichten groen op, cellen met PDPN zijn rood gekleurd. Gele cellen bevatten beiden. Meer uitleg weten? Zie afbeelding 2 in het onderaan gelinkte bronartikel. (Dit zijn niet de echte kleuren; door middel van fluorescentiemicroscopie zijn de eiwitten zichtbaar gemaakt ten behoeve van het onderzoek.)

Nieuwe therapeutische behandelingen

Het is bekend dat de synoviale fibroblast-cellen bij reumatoïde artritis schade veroorzaken aan het kraakbeen en de gewrichten. De onderzoekers ontdekten specifieke fibroblasten in het bindweefsel rond de gewrichten die twee verschillende typen eiwit produceerden. Cellen met overwegend PDPN bevonden zich het dichtst bij het kraakbeen en dit werd geassocieerd met schade aan dit weefsel. Cellen met overwegend CD248 bevonden zich wat verder weg van het kraakbeen en bleken geen schadelijke invloed op het kraakbeen te hebben. Dit onderzoek zou de basis kunnen leggen voor nieuwe therapeutische behandelingen bij reumatoïde artritis. Daarbij wordt dan waarschijnlijk vooral gekeken naar mogelijkheden om PDPN-expressie tegen te gaan.

“Door de fibroblast-celprocessen beter te beheersen, zouden in de toekomst beschadigingen aan het kraakbeen voorkomen kunnen worden,”

aldus onderzoeksleider Dr. Adam Croft.

Bron

Het hele (Engelstalige) onderzoeksartikel is online te lezen.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 14   Gemiddelde:  4.6/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties