Aziatische tijgermug en gelekoortsmug verantwoordelijk voor reuma-achtige klachten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 12 jun 2018

Heeft u een vakantie geboekt naar India, Afrika, Azië, Caraïbische eilanden of Midden- en Zuid-Amerika? Voorkom dan dat u tussen zonsopgang en zonsondergang gestoken wordt door een mug. De kans is groot dat het insect het chikungunya-virus met zich meedraagt. Een besmetting met dit virus kan onder andere leiden tot ernstige gewrichtsklachten. Ook in Italië en het zuiden van Frankrijk steken deze besmette muggen steeds vaker de kop op.

tijgermug

Infectieziekte

De infectieziekte chikungunya wordt overgedragen door Aedesmuggen, zoals de Aziatische tijgermug en gelekoortsmug. Dit virus is een groeiende bedreiging, omdat deze muggen hun leefgebied steeds verder verruimen. In Nederland zijn deze muggen gelukkig nog niet aangetroffen. Maar wanneer u een vakantie heeft geboekt naar Azië, Amerika, Afrika of de Caraïben, moet u overdag voortdurend alert zijn om niet gestoken te worden door een Aedesmug. Binnen 1 tot 3 weken na een muggensteek kunt u last krijgen van koorts, hoofdpijn, huiduitslag, misselijkheid en gewrichtspijn.

‘Krombuigen’

Twee weken na de infectie knapt u normaal gesproken weer op. De artritis-achtige klachten kunnen echter nog maanden tot vele jaren aanhouden. Door de aanhoudende gewrichtspijnen en gewrichtsontstekingen kan iemand letterlijk ‘krom’ gaan staan. Chikungunya betekent dan ook ‘krombuigen’. Er is nog geen vaccin ontwikkeld tegen dit virus. Preventie tijdens uw vakantie is dus van essentieel belang om uw gewrichten te beschermen. Vooral tussen zonsopgang en zonsondergang, wanneer Aedesmuggen actief zijn. Zorg dat uw lichaam goed bedekt is en smeer de huid in met een anti-muggen middel op basis van DEET. Ook als u naar het zuiden van Frankrijk of Italië gaat.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 9    Gemiddelde: 2.4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties