Update: Onderzoek ‘kraakbeenpleister’ naar nieuwe fase

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 26 mei 2023

Hoe staat het momenteel met de ontwikkeling van de kraakbeenpleister? Het onderzoek naar deze gel, die bedoeld is voor het herstel van kraakbeen, gaat nu de tweede fase in. Dit houdt in dat de effectiviteit van deze nieuwe behandeling wordt getest op een kleine groep patiënten.

Het onderzoek naar het effect van de door de Universiteit van Twente ontwikkelde Hy2Care Hydrogel gaat de tweede fase in. De komende jaren zullen in totaal 46 patiënten worden behandeld met deze kraakbeenherstellende emulsie, die inmiddels de populaire benaming ‘kraakbeenpleister’ heeft gekregen. Ook is nu meer bekend voor wie deze behandeling geschikt is. Het is bedoeld om het risico op artrose na een ongeval of blessure te verminderen bij mensen van 18 tot 50 jaar. De hydrogel is dus niet geschikt voor ouderen die al last hebben van deze gewrichtsaandoening.

Nieuwe kraakbeencellen

De gel bevat onder andere suikerpolymeren die van nature ook in kraakbeen voorkomen. Na inspuiting zal deze vloeibare emulsie, net als tweecomponentenlijm, uitharden, waardoor de beschadiging van het kraakbeen wordt opgevuld. De hydrogel biedt een structuur waarin kraakbeencellen kunnen ingroeien, waardoor nieuwe cellen worden aangemaakt terwijl de gel geleidelijk afbreekt. Uiteindelijk wordt het ‘gat’ in het kraakbeen volledig opgevuld met nieuw kraakbeen.

Defect repareren

Orthopedisch chirurg Roel Custers van het UMC Utrecht is betrokken bij dit onderzoek. Hij zegt: “Dit kan mogelijk een oplossing zijn voor miljoenen mensen die door kraakbeenschade een risico lopen op het ontwikkelen van artrose. Dit kan voorkomen worden door het defect te repareren. Het zijn voornamelijk jonge mensen bij wie dit speelt als gevolg van een ongeluk of blessure. Daarom bestaat de onderzoeksgroep uit mensen tussen de 18 en 50 jaar.”
Het zal nog zeker een paar jaar duren voordat het onderzoek is afgerond en deze behandeling breed kan worden ingezet.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.