Voetwratten: besmettelijk, hardnekkig én pijnlijk

De meest voorkomende infectie van de huid zijn wratten. In de meeste gevallen ontstaan deze bloemkoolvormige verdikkingen op de handen en vingers. Het is pas écht vervelend als wratten zich aan de onderkant van de voet nestelen. De voorkeursplaatsen zijn de hiel en de bal van de voet. En dat zijn precies de plaatsen waar tijdens het lopen veel druk op wordt uitgeoefend. Daardoor zijn voetwratten vaak zeer pijnlijk. In tegenstelling tot wratten op de handen, groeien voetwratten vaak ook in de diepere lagen van de huid. Daardoor zijn ze moeilijker te behandelen.

Voetwratten

Hoe ontstaan wratten?

Wie een wrat oploopt, is in contact gekomen met het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn meer dan honderd varianten van bekend. Een aantal typen kunnen baarmoederhalskanker en een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) veroorzaken. De meeste zijn echter ongevaarlijk, hoewel een aantal uit deze reeks wel verantwoordelijk is voor het ontstaan van wratten aan de handen en voeten. U loopt een besmetting op door huidcontact. Bijvoorbeeld door iemand een hand te geven of een voorwerp op te pakken die iemand anders ook heeft aangeraakt. Het papillomavirus blijft intact op vochtige oppervlakten. Openbare doucheruimtes en zwembaden zijn dan dus grote besmettingsbronnen van voetwratten. Het risico op besmetting is groter als de huid beschadigd is.
Een wrat ontstaat doorgaans 3 tot 6 maanden na het huidcontact met het papillomavirus. Wratten op de hand zijn bloemkoolvormige uitgroeisels met een sterke verhoorning. Dit wordt de gewone wrat of verruca vulgaris genoemd.

Wat zijn voetwratten?

De officiële benaming van de voetwrat is verruca plantaris en groeit op de voetzool. Deze exemplaren zijn platter dan de gewone wrat. Ze worden als het ware ‘geplet’ door het lichaamsgewicht dat drukt op de voetzool. Daardoor worden ze in dikke huid aan de onderkant van de voeten gedrukt. Voetwratten komen in twee varianten voor. Bij mozaïekwratten gaat het om meerdere kleine wratjes die zich over de voetzool uitbreiden. De doornwrat groeit in de diepere huidlagen. Voetwratten hebben geen nadelig effect op de gezondheid, maar in tegenstelling tot wratten op de handen is het niet louter een ‘cosmetisch’ probleem. Voetwratten kunnen tijdens het lopen veel pijn veroorzaken. Dit heeft als gevolg dat er een verkeerde lichaamshouding wordt aangenomen, waardoor er pijn in de spieren en gewrichten kan ontstaan.

Hoe worden voetwratten behandeld?

Voetwratten verdwijnen in de meeste gevallen weer vanzelf. Het immuunsysteem ziet het papillomavirus als een ongewenste indringer en start met de aanmaak van antistoffen. Het kan echter wel twee jaar duren voordat het virus helemaal uit uw lichaam is verdwenen. Tot die tijd kunnen de voetwratten dus nog veel pijnklachten geven bij het lopen. Tel daar bij op dat voetwratten zeer besmettelijk zijn en er ook nog eens onaantrekkelijk uitzien. Daarom kiezen veel mensen er voor om voetwratten zo snel mogelijk te laten behandelen door een arts. Het resultaat is echter vaak beperkt, omdat het virus niet kan worden uitgeroeid. De voetwratten kunnen dus weer terugkomen.

Voetwratten behandelen met salicylzuur

Eén van de meest toegepaste behandelingen is het dagelijks aanstippen van de voetwrat met salicylzuur. Dit middel maakt de wrat week. Eén tot tweemaal per week maakt u met een vijltje de voetwrat zo vlak mogelijk. Na drie maanden moet er een duidelijke verbetering optreden. Deze behandeling is niet pijnlijk en de wrat geneest op den duur zonder achterlating van een litteken. Salicylzuur kan ook de gezonde huid week maken, waardoor deze gemakkelijk kan beschadigen. Door vaseline rondom de voetwrat aan te brengen, zorgt u voor een goede bescherming van de gezonde huid. Ook kunt u voor het aanbrengen van salicylzuur een stukje tape over de voetwrat aanbrengen, waarin u een uitsparing heeft geknipt.
Soms kan de huisarts besluiten om dithranol door de salicylzuur te mengen. Dit natuurlijke stofje stimuleert het afweersysteem om het papillomavirus sneller op te ruimen.

Voetwratten behandelen met vloeibaar stikstof

Bij deze behandeling wordt met een wattenstaafje of een spuitbus vloeibaar stikstof op de voetwrat aangebracht. Vloeibaar stikstof is -196 graden Celsius. Dit is zo koud, dat het eerder branderig aanvoelt. De bedoeling is om de huid dusdanig te beschadigen, dat er een blaar rond de voetwrat ontstaat. Deze behandeling is pijnlijk en moet eens in de paar weken herhaald worden. In de tussentijd kan de voetwrat behandeld worden met salicylzuur.
Niet alle artsen zullen een voetwrat me vloeibaar stikstof behandelen, omdat het niet altijd zo effectief is. Vanwege de dikke hoornlaag op de voetzool treedt blaarvorming minder goed op. Deze methode wordt wel vaker toegepast bij dieper gelegen wratten in combinatie met curettage. Met een ringvormig mesje – curette – wordt de wrat uitgeschraapt. Daarna wordt de bodem van de wrat korte tijd bevroren met vloeibare stikstof. Ook deze behandeling moet meerdere keren herhaald worden.

Voetwratten behandelen met laser

Hardnekkige voetwratten kunnen behandeld worden met CO2-lasertherapie. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De wrat wordt laagje voor laagje weggebrand met laserlicht. Dit resulteert in een verkoolde wond.

Voetwratten behandelen met duct tape

Soms zijn voetwratten zo hardnekkig, dat ze op geen enkele behandeling reageren. Dan is het laatste redmiddel duct tape. Dit is een zelfklevend en waterdicht plakband op textielbasis, dat in iedere bouwmarkt aangeschaft kan worden. De op maat geknipte tape plakt u over de wrat en laat u zes dagen zitten. Na verwijdering van de pleister weekt u de voetwrat in water en schuurt u vervolgens de hoornlaag met een fijn stukje schuurpapier er zoveel mogelijk af. Gedurende de nacht laat u de wrat onafgedekt. De volgende ochtend herhaalt u opnieuw de behandeling met duct tape. In 60 tot 70 procent van de gevallen verdwijnt de voetwrat na vier tot zes weken.
Artsen weten nog niet waarom deze methode werkt. Vermoed wordt, dat de lijm een interactie met het afweersysteem aan gaat. Daardoor kan het papillomavirus sneller herkend worden.

Voetwratten: voorkomen is beter dan genezen

Voetwratten zijn hardnekkig en pijnlijk. Daarom is het altijd verstandig om preventieve maatregelen te nemen tegen besmetting met het papillomavirus. De kans op een infectie kan worden verminderd door niet op blote voeten in vochtige en gemeenschappelijke ruimtes te lopen. Denk daarbij aan gymnastieklokalen, zwembaden, openbare doucheruimtes en kleedkamers. Draag altijd op deze plekken slippers. Gebruik eventueel een desinfecterende spray op het moment dat u zo’n ruimte verlaat.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen