Daarom hebben vrouwen negen keer vaker een auto-immuunziekte

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 mei 2019

Vrouwen worden negen keer vaker getroffen door een auto-immuunziekte dan mannen. Dit stelt de medische wetenschap nog steeds voor een groot raadsel. Onderzoekers hebben nu een mogelijk oorzaak ontdekt: een moleculaire schakelaar in de huidcellen.


Het is één van de grootste mysteries van de geneeskunde: waarom ontwikkelen vrouwen negen keer vaker een auto-immuunziekte dan mannen? Volgens onderzoekers van de Universiteit van Michigan kan een deel van het antwoord in de huid terug te vinden zijn. In de huidcellen van vrouwen worden aanmerkelijk meer moleculaire schakelaars met de naam VGGL3 aangetroffen. Deze kunnen een auto-immuunreactie uitlokken, wat bijvoorbeeld kan leiden tot reumatoïde artritis of lupus.

Huidcellen

Bij muizen werd ontdekt dat een teveel aan VGLL3 in de huidcellen het immuunsysteem in een hogere versnelling duwt. Met als gevolg, dat gezonde cellen en weefsels van het lichaam worden aangevallen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij patiënten met lupus. Deze reumatische aandoening beperkt zich opvallend genoeg niet uitsluitend tot de huidcellen, maar tast ook de interne organen en gewrichten aan.

Trigger

De onderzoekers zijn er nog niet achter waarom vrouwelijke huidcellen meer VGLL3 bevatten. Het kan zijn dat vrouwen een sterker immuunsysteem hebben om infecties te bestrijden. Daardoor is het risico groter, dat het afweersysteem zich vergist met een auto-immuunziekte als gevolg. Op dit moment zijn er nog veel vragen die door de wetenschappers beantwoord moeten worden, zoals welke triggers een verhoogde activiteit van VGLL3 kunnen veroorzaken. Mogelijk kan dit in de toekomst leiden tot nieuwe behandelingen bij onder andere reumatoïde artritis en lupus.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties