Waarom hebben vrouwen vaker last van reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 jun 2018

Er zijn nieuwe inzichten waarom vrouwen vaker een reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten krijgen dan mannen. De Sahlgrenska Academy in Zweden presenteerde onlangs de uitkomsten van een studie naar de mogelijke rol van sekseverschillen in het voorkomen van deze groep van aandoeningen. Dit kan van belang zijn voor de toekomstige behandeling van auto-immuunziekten.

vrouwen vaker reuma

Testosteron

Vrijwel alle auto-immuunziekten treffen vrouwen vaker dan mannen. Bij deze aandoeningen maakt het auto-immuunsysteem antilichamen aan die gezonde weefsels en cellen aanvallen. Het verschil in geslacht is het grootst bij Systemische Lupus Erythematodes (SLE). Dit is een ernstige aandoening, waaraan vrouwen negen keer vaker lijden dan mannen. Het is bekend dat er een verband bestaat tussen het mannelijk geslachtshormoon, testosteron, en bescherming tegen auto-immuunziekten. Vrouwen hebben in hun lichaam maar tien procent van de hoeveelheid die bij mannen wordt aangetroffen.

Eiwit BAFF

Testosteron vermindert het aantal B-cellen dat schadelijke antilichamen vrijgeeft. De Zweedse onderzoekers proberen nu te begrijpen hoe dit mechanisme nu precies werkt. Na talloze experimenten met muizen en studies van bloedmonsters van 128 mannen, konden de wetenschappers een flinke stap zetten. Ze kwamen tot de conclusie dat het eiwit BAFF de B-cellen activeerde.

“We zagen tijdens onze studie, dat testosteron het eiwit BAFF onderdrukt,”

aldus hoofdonderzoeker Åsa Tivesten.

“Wanneer je dit mannelijk geslachtshormoon elimineert, neemt de hoeveelheid B-cellen in de milt toe. Dat er een verband is tussen testosteron en BAFF kan als een grote doorbraak worden aangemerkt.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.