Wereld Reuma Dag – 12 oktober

Ook bekend onder de naam World Arthritis Day (WAS)

Jaarlijks is het op 12 oktober Wereld Reuma Dag, ook wel bekend onder de naam World Arthritis Day (WAS). Wereldwijd staan miljoenen mensen op deze dag stil bij de impact van reuma. In 2021 ligt de nadruk op de Time2Work-campagne die helpt om mensen met een chronische gewrichtsaandoening (artrose, reumatoïde artritis, fibromyalgie en andere reumatische aandoeningen) aan het werk te helpen én aan het werk te blijven. Dit wordt pakkend geïllustreerd met vier videreportages, waarin patiënten oplossingen vinden voor beperkingen in hun werkend leven. Een vroege diagnose zorgt ervoor dat mensen met reuma vrijwel normaal kunnen blijven functioneren door de bredere keuze uit behandelmethodes die de klachten kunnen beperken en/of remmen. Stichting ‘Bewegen zonder pijn’ ondersteunt deze actie dan ook van harte!

WAD logo

Verwoestend

In Nederland leven ongeveer twee miljoen mensen met een reumatische aandoening. Het gaat om bijna 200 verschillende chronische aandoeningen, waarvan reumatoïde artritis en artrose de meest bekende zijn. In tegenstelling tot pakweg 20 jaar geleden zul je mensen met reuma niet snel meer herkennen op straat, in de winkel of op een terras. De uiterlijke kenmerken van deze gewrichtsaandoeningen zijn vrijwel onzichtbaar geworden. Patiënten belanden nauwelijks in een rolstoel en hebben gelukkig bijna geen last meer van ernstig vergroeide gewrichten als gevolg van de verwoestende gewrichtsontstekingen. De wetenschap heeft de afgelopen 20 jaar namelijk niet stil gestaan en heeft steeds betere behandelingen, medicijnen en therapieën ontwikkeld. Deze kunnen het ziekteproces vertragen en de symptomen verminderen, maar reumatische aandoeningen zijn helaas nog niet te genezen.

Beperkingen

De zoektocht naar oplossingen – die reumatische aandoeningen kunnen voorkomen of genezen – gaat internationaal onverminderd voort. Totdat er een echte doorbraak wordt geforceerd, zullen patiënten nog steeds van hun artsen te horen krijgen ‘dat ze er mee moeten leren leven’. Dat betekent een reumatische aandoening nog steeds een grote impact op het leven van de patiënt heeft. Je loopt in het dagelijks leven tegen allerlei beperkingen op. Niet alleen op het werk, maar ook als het gaat om sporten, hobby’s en vakanties. Een reumatische aandoening kan zelfs een grote impact hebben op je gezin, relatie en sociale leven. Aan de buitenkant is een reumatische aandoening amper nog te zien, maar van binnen moeten reumapatiënten een keiharde strijd voeren tegen ontstekingen, gewrichtspijn en vermoeidheid.

Time2Work

Op Wereldreumadag wordt een gezicht gegeven aan deze onzichtbare strijd. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan de campagne Time2Work die op Wereldreumadag 2019 is gestart. Dit initiatief helpt patiënten om toegang tot werk te krijgen, aan de slag te blijven en om na revalidatie weer aan het werk te gaan. Speciaal voor Wereldreumadag 2021 werden vier mensen uit verschillende landen gevolgd in hun strijd om aan het werk te blijven. Dat betekent dat ze uitdagingen aan moesten gaan en oplossingen moesten vinden voor problemen waar ze in het dagelijks leven tegen aan liepen. Deze indringende reportages kunt u hier zien.

‘Don’t Delay, Connect Today’

Meer weten over reuma, artrose en de behandeling ervan?

In Nederland hebben meer dan 2.000.000 mensen last van een reumatische aandoening. Het feit valt dus niet te ontkennen dat reuma een échte volksziekte is. Het is daarom best verstandig om u goed te informeren over de oorzaak én behandeling van deze slopende groep van gewrichtsaandoeningen. Zodat u de eerste tekenen kunt herkennen als u nu nog gezond bent. Of dat u goed geïnformeerd blijft over wat u zelf kunt doen bij artrose of een andere reumatische aandoening. Download daarom gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ via onze website.

Lees ook meer over Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad: dit zijn enkele natuurlijke ontstekingsremmers bij artrose, die meestal veilig naast de reguliere medicatie gebruikt kunnen worden.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Reacties