Wetenschappers ontdekken eiwitten die kraakbeen afbreken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 feb 2019

Oostenrijkse wetenschappers vermoeden dat galectines een rol spelen bij de afbraak van kraakbeen. Deze eiwitten worden door opgroeiende kinderen aangemaakt, maar niet meer geproduceerd in volwassen mensen. Toch worden galectines aangetroffen in het kraakbeen van artrose-patiënten alwaar ze ontstekingsprocessen veroorzaken.

Eiwitten kraakbeen afbreken
Een netwerk van koolhydraatbindende eiwitten – galectines – speelt een belangrijke rol bij de afbraak van kraakbeen. Deze ontdekking is recent gedaan door een onderzoeksgroep van de Medische Universiteit van Wenen. Bij artrose worden bepaalde galectines door kraakbeencellen zelf geproduceerd, die het degeneratieproces van dit weefsel versnellen.

Galectines

Galectines spelen bij opgroeiende kinderen een essentiële rol bij de ontwikkeling van kraakbeen. In principe worden deze eiwitten niet meer geproduceerd door kraakbeencellen in volwassen mensen. Het Oostenrijkse onderzoeksteam heeft nu galectines aangetroffen in kraakbeenmonsters van patiënten met artrose. Na de productie wordt dit eiwit vrijgegeven om zich vervolgens te verbinden met de celoppervlakken van kraakbeen. Daar veroorzaken deze eiwitten ontstekingsprocessen die de afbraak van kraakbeenweefsel versnellen.

Vroege diagnose

“Met deze studie slaan we in wezen een nieuw pad in,”

zegt onderzoeksleider Stefan Tögel.

“Het doel is om een nieuwe therapie te ontwikkelen voor de behandeling van artrose. Dat betekent dat we een manier moeten vinden om de aanhechting van galectines aan het celoppervlak te voorkomen. Daarnaast kunnen deze eiwitten ook helpen om een vroege diagnose van artrose te stellen.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.