Eerste ziekenhuis in België start stamceltherapie bij knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 apr 2017

Het AZ Monica – met vestigingen in Antwerpen en Deurne – is het eerste ziekenhuis in België dat stamceltherapie bij knie-artrose aanbiedt. Plastisch chirurg Steven Colpeart en orthopeed Peter Verdonk vormen samen het team dat deze behandelingen uitvoert.

“Echte wetenschappelijk resultaten van stamceltherapie zijn er nog niet. We willen echter alle behandelingsopties voor patiënten met artrose beschikbaar hebben. Dus ook stamceltherapie.”

Resultaat nog onzeker

In Nederland is stamceltherapie via de reguliere weg nog niet mogelijk. Wel loopt er een groots opgezet 2-jarig klinisch onderzoek in Europa, waaraan ook het Radboudumc in Nijmegen deelneemt. Hiervoor worden nog deelnemers gezocht. Italië en Polen zijn de enige andere landen in Europa waar stamceltherapie al als behandeling bij artrose wordt gegeven. Maar zoals de Belgische artsen al aangeven: of de behandeling op langere termijn succesvol is, staat absoluut nog niet vast. Het moet dus nog blijken of het kraakbeen daadwerkelijk in stabiele vorm terug gaat groeien. Nu is de kans nog groot, dat het nieuw gevormde kraakbeen zich uiteindelijk weer omzet in botweefsel. Dit is immers tot nu toe in eerdere onderzoeken ook vaak het geval geweest.

Kopgroep

In het AZ Monica passen de artsen de techniek toe die de Italiaanse chirurg Carlo Tremolada heeft uitgevonden én gepatenteerd. De stamcellen worden gehaald uit het buikvet van de patiënt en na bewerking worden ze in het aangetaste gewricht gespoten. Dit zou moeten leiden tot de vorming van nieuw kraakbeenweefsel. Hoewel het absoluut nog niet vaststaat of deze techniek een goed en duurzaam resultaat oplevert, heeft het AZ Monica toch besloten om stamceltherapie aan te bieden.

“Wij willen na Italië, Polen en de Verenigde Staten in de kopgroep zitten met landen waar stamceltherapie aan artrose-patiënten wordt gegeven.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.