Actieve aanpak van artrose: minder gewrichtspijn door beweging

Pijn in de gewrichten? Dan is beweging misschien het laatste waar u aan denkt. U heeft angst dat de pijn toeneemt en het slijtageproces van het kraakbeen wordt versneld. Toch heeft bewegen veel voordelen voor mensen met artrose. In dit artikel zet Bewegen zonder Pijn deze allemaal voor u op een rijtje.

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar beweging kan in veel gevallen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn. De belangrijkste reden waarom mensen met artrose vaak terughoudend zijn om te bewegen, is de angst voor pijn. Daarnaast zijn veel mensen bang dat fysieke inspanning het afbraakproces van het kraakbeen in het aangetaste gewricht kan versnellen. Verschillende studies en praktijkervaringen van medische specialisten hebben echter aangetoond dat beweging wel degelijk gunstig kan zijn voor mensen met artrose.

Verbeterde smering van gewrichten

Bij artrose kan de hoeveelheid gewrichtsvloeistof verminderen. Deze vloeistof fungeert als een soort smeermiddel dat helpt om de gewrichten soepel over elkaar te laten glijden en beschermt bovendien het kraakbeen tegen slijtage. Als de hoeveelheid gewrichtsvloeistof afneemt, ontstaat er meer wrijving tussen de gewrichtsoppervlakten, wat leidt tot pijn, stijfheid en slijtage. Wanneer u zich beweegt, wordt de productie van dit ‘gewrichtsmeermiddel’ gestimuleerd, waardoor u zich soepeler kunt bewegen met minder pijn.

Meer voeding voor kraakbeen

Gewrichtsvloeistof levert ook voedingsstoffen aan het kraakbeen. Omdat dit weefsel zelf geen bloedvaten bevat, is het afhankelijk van beweging voor een adequate aanvoer van bouwstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Bij elke stap die u neemt, wordt het kraakbeen in uw heup en knie samengedrukt. Zodra dit flexibele weefsel zich weer ontspant, worden essentiële voedingsstoffen in het kraakbeen gepompt.

Verbeterde bloedcirculatie in en om gewricht

Beweging stimuleert de bloedcirculatie naar verschillende delen van het lichaam, inclusief de gewrichten. Dit zorgt voor een efficiëntere aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar spieren en andere weefsels rondom het aangetaste gewricht. Hoewel kraakbeen zelf niet direct van bloed wordt voorzien, profiteren de omliggende structuren wel van een optimale bloedtoevoer. Dit draagt indirect bij aan een betere werking van gewrichten die door artrose zijn aangetast. Bovendien kunnen ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) en natuurlijke ontstekingsremmers (vloeibare groenlipmossel, curcumine en/of zwarte bes-blad) sneller het aangetaste gebied bereiken wanneer de bloedtoevoer is verhoogd.

Sterkere spieren voor meer ondersteuning

Door regelmatig te bewegen kunnen de spieren rondom de gewrichten sterker worden. Dit helpt om de gewrichten beter te ondersteunen en de belasting op het kraakbeen te verminderen. Sterkere spieren nemen meer van deze belasting op zich, die anders direct op het gewricht zou drukken. Dit kan de slijtage van het al aangetaste kraakbeen verminderen en verdere degeneratie vertragen. Bovendien kan dit leiden tot een afname van pijn in de gewrichten. Versterkte spieren kunnen ook helpen bij het stabiliseren van het gewricht, wat abnormale of schadelijke bewegingen kan beperken die anders meer schade aan het kraakbeen zouden kunnen veroorzaken.

Minder druk op gewrichten door verlies van overgewicht

Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor gewrichtspijn. Beweging kan bijdragen aan gewichtsverlies, wat de belasting op voornamelijk de gewichtsdragende gewrichten -zoals heupen en knieën -vermindert. Elke extra kilo lichaamsgewicht resulteert in een drie- tot zesmaal hogere belasting op de knieën en heupen bij het lopen. Dit betekent dat drie kilo overgewicht kan resulteren in minimaal negen kilo extra druk op deze gewrichten. Gewichtsverlies kan daarom serieus bijdragen aan het vertragen van kraakbeenslijtage en het verminderen van gewrichtspijn.

Meer lichaamseigen pijnstillers én verbeterde slaap

Fysieke activiteit verhoogt de productie van endorfines, neurotransmitters die het lichaam aanmaakt als reactie op pijn. Deze stoffen fungeren als interne pijnstillers en kunnen helpen bij het verminderen van symptomen die gepaard gaan met artrose. Daarnaast kan beweging de slaapkwaliteit en gemoedstoestand verbeteren, wat indirect bijdraagt aan een betere pijnbeheersing.

Ontstekingsremmend Effect

Matige lichaamsbeweging kan ontstekingsremmende effecten hebben, wat voordelig kan zijn bij gewrichtspijn. Effectieve vormen van beweging voor mensen met artrose zijn wandelen, fietsen, zwemmen, Tai Chi en yoga.

Dossier artrose

Meer weten over artrose? In ons Artrose Dossier vindt u heel veel informatie over de gewrichtsaandoening, zoals veelvoorkomende vormen van artrose, achtergrondartikelen, tips, leefstijladviezen en oefeningen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen