Artsen: haal maagbeschermers uit de vrije verkoop

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 9 mrt 2017

Bij gewrichtsontstekingen worden naast NSAIDs meestal ook maagbeschermers voorgeschreven. Deze zogenaamde protonpomremmers (PPI’s) voorkomen beschadigingen van het maagslijmvlies door het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers. Artsen vinden nu dat zware maagbeschermers als omeprazol, esomeprazol en pantoprazol uit de vrije verkoop gehaald moeten worden. Ze geven teveel bijwerkingen.

Verhoogd gezondheidsrisico

In Nederland gebruiken ongeveer 2 miljoen mensen maagbeschermers. De helft daarvan heeft deze middelen niet nodig. Dat is het vermoeden van professor Weersma van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Maagbeschermers zijn effectief, maar er wordt te snel en te gemakkelijk naar deze middelen gegrepen. Het gebruik van protonpompremmers houdt een verhoogd risico in op darminfecties, botontkalking en nierfalen.

Onnodig preventief

Reumatoloog Daniël Moolenburgh van de Noordwest Ziekenhuisgroep constateerde in 2016 al, dat maagbeschermers te vaak onnodig preventief worden voorgeschreven. Bij de helft van zijn nieuwe patiënten die naast NSAIDs ook maagbeschermers gebruikten, was deze combinatie volgens de huidige medische richtlijnen niet nodig. Ook was de dosering PPI’s bij de helft te hoog.

Natuurlijke ontstekingsremmer

Veel mensen met chronische gewrichtsklachten gebruiken naast NSAIDs ook maagbeschermers om zich te beschermen tegen de bijwerkingen van deze ontstekingsremmende pijnstillers. Het gaat o.a. om ontstekingen van het maagslijmvlies, misselijkheid, braken, maagzweren en bloedingen. Maar zware PPI’s zoals omeprazol en pantoprazol kunnen dus óók schade aanrichten aan de gezondheid. Het advies is om lichtere maagbeschermers te gebruiken of om helemaal te stoppen met NSAIDs. Voor een lichtere maagbeschermer kunt u zich het beste tot uw huisarts, specialist of apotheker wenden. Als alternatief voor NSAIDs kan eventueel gekozen worden voor natuurlijke ontstekingsremmers zonder bijwerkingen voor de maag, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.