Behandeling lage rugpijn moet effectiever

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 mei 2018

Wereldwijd lijden tientallen miljoenen mensen aan lage rugklachten. Vaak krijgen deze personen de verkeerde zorg. Dit is niet alleen schadelijk voor de patiënt, maar hierdoor worden ook miljarden euro’s nodeloos overboord gegooid. Dit is de conclusie van een groep internationale onderzoekers.

behandeling lage rugpijn

“Blijven bewegen is één van de meest effectieve behandelingen en betekent een forse besparing op het zorgbudget,”

aldus VU-hoogleraar Maurits Tulder.

3,5 miljard

De bevindingen zijn, dat veel behandelingen nauwelijks effect sorteren en soms zelfs schadelijk kunnen zijn voor de patiënt. Volgens Tulder wordt er veel geld verdiend aan de behandeling van lage rugklachten.

“Maar vaak blijft het gewenste resultaat uit. En dat zou een blijvende vermindering van de rugklachten moeten zijn. Als je de kosten van ziekteverzuim en uitkering bij werkloosheid erbij optelt, dan kost dit de Nederlandse samenleving ruim 3,5 miljard euro per jaar.”

Meer bewegen

“Lage rugklachten zijn een symptoom en geen ziekte. De exacte oorzaak van de klachten is meestal onbekend,”

legt de hoogleraar uit.

“Ons onderzoek toont aan dat je actief moet blijven en oefeningen moet blijven doen. Dat is de beste strategie om met deze lage rugklachten om te gaan. Ook als deze inspanningen leiden tot een tijdelijke toename van pijn.”

Reageer nu

Heeft u last van lage rugklachten? Wat doet u eraan om deze pijn te verzachten? Reageer onder dit bericht.

Misschien zijn de volgende artikelen ook interessant voor u: Behandeling bij artrose, Rugpijn? Dit zijn de acht mogelijke oorzaken, alles over een versleten rug en Acht oorzaken van spier- en gewrichtspijn.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties