Acht verrassende oorzaken van spier- en gewrichtspijn

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

Pijn in de gewrichten? Het hoeft niet altijd artrose of een andere reumatische aandoening te zijn. Soms kan de pijn worden veroorzaakt door een gewoonte die in uw dagelijkse routine is geslopen. Vaak realiseert u zich niet dat een dergelijke actie uw spieren en gewrichten flink kan pijnigen. Daarom zet Bewegen zonder Pijn de acht meest bijzondere oorzaken van gewrichtsklachten voor u op een rijtje.

1) Slippersoorzaken van spier- en gewrichtspijn

Nu de temperatuur langzaam naar zomers niveau stijgt, verruilen veel mensen hun schoenen voor slippers. Het is de ideale manier om de voeten koel te houden tijdens een wandeling of een dagje strand, maar slippers kunnen ook pijn veroorzaken. Let daarom goed op als u een paar aanschaft. Kunt u ze in tweeën buigen? Koop ze dan niet. Ze moeten alleen buigen bij de bal van uw voet, zodat ze de natuurlijke beweging van uw voet goed volgen. Loop niet te lang op slippers. Zo voorkomt u dat uw hielen ontstoken raken.

2) Portemonnee in achterzak

Met al die pasjes worden onze portemonnees steeds dikker. Haal deze bulten uit uw achterzak wanneer u gaat zitten, anders kunt u last krijgen van pijn in uw heupen of billen. De pijn verwijst naar het Piriformis Syndroom, een aandoening die in Amerika ook wel ‘wallet-butt’ ofwel ‘portemonnee-kont’ wordt genoemd. Bij het zitten drukt de bult in de achterzak namelijk op de bilspier. Daardoor raakt een zenuw – die vanuit de rug naar het been loopt – geïrriteerd. De pijn in de bilstreek kan vervolgens uitstralen naar het been. IJs, rust, pijnstillers en – in sommige gevallen ook – spierverslappers geven verlichting bij deze aandoening.

3) Langdurig televisiekijken

Wanneer u lang inactief bent, kunnen de spieren die uw wervelkolom beschermen minder sterk worden. Uit een onderzoek blijkt, dat mannen die acht weken lang de hele dag in bed lagen, merkbaar zwakkere rugspieren hadden. Hetzelfde gebeurt wanneer u in de avond uren aaneengesloten onderuitgezakt op de bank voor de televisie hangt. Wanneer u verslaafd bent aan Netflix, probeer dan wat meer aandacht aan uw zithouding te besteden. Zo is het verstandig om regelmatig van houding te veranderen om te voorkomen dat de rugspieren te lang in rust zijn en dus stijf worden. Sta ieder uur op om wat rek- en strekoefeningen te doen.

4) Tandenknarsen

Bent u wel eens wakker geworden met pijn in uw kaken? Grote kans dat u ’s nachts met uw tanden knarst. Dat is het met geweld over elkaar heen en weer schuiven van tanden en kiezen. Dit wordt bruxisme genoemd en gaat gepaard met een knarsend of schurend geluid. Meestal heeft tandenknarsen een onderliggende oorzaak. Mensen die dit doen, hebben vaak last van slapeloosheid, hoofdpijn, oorpijn, angst, depressie en stress. Als u last heeft van bruxisme, ga dan naar de huisarts. Hij zal u in eerste instantie adviseren om stress te verminderen, voldoende te slapen en meer water te drinken. Ook zal hij vragen om geen kauwgom of hard en taai voedsel meer te consumeren. Eventueel kunt u – afhankelijk van de oorzaak – doorverwezen worden naar een kaakchirurg, fysiotherapeut of psycholoog.

5) Laptoptas

oorzaken van spier- en gewrichtspijnLaptops maken het leven meestal een stuk eenvoudiger. Maar ze overal mee naar toe sjouwen, is niet goed voor de rug, schouders en ellebogen. Spierpijn veroorzaakt door het dragen van laptoptassen komt meer voor dan u denkt. Uit een onderzoek onder 400 studenten kwam naar voren, dat 75 procent klaagde over pijn in de schouders. Meer dan 35 procent gaf aan ook last van de ellebogen te hebben. De vuistregel is: draag niet meer dan 10 procent van uw lichaamsgewicht. Stop alleen de laptop in de tas en laat alle overbodige accessoires thuis. Kies anders niet voor een schoudertas, maar voor een rugtas of rolkoffer.

6) Weersveranderingen

Het is geen mythe dat weersveranderingen pijn in de gewrichten kunnen veroorzaken. Wanneer de barometrische druk verandert, kunnen pezen, botten en spieren uitzetten of samentrekken. Dit kan gevoelig zijn. De pijn in de gewrichten kan eveneens toenemen, wanneer de temperatuur daalt. Men vermoedt dat dit wordt veroorzaakt door het dikker worden van de smeervloeistof in de gewrichten. De pijn kan heviger worden als het buiten niet alleen koud is, maar ook nat.

7) Stress

Iedereen ervaart wel eens stress. Als deze situatie te lang aanhoudt, kan er spierpijn door het hele lichaam ontstaan. Stress is een vlucht- of vechtreactie. De spieren staan gespannen om van het gevaar weg te vluchten of er het gevecht mee aan te gaan. Bijvoorbeeld als u plotseling oog in oog komt te staan met een gevaarlijke leeuw of tijger. De kans dat u deze roofdieren op straat of in het bos tegenkomt, is tegenwoordig compleet uit te vlakken. Tegenwoordig wordt de stress vooral veroorzaakt door relatieproblemen, geldzorgen en problemen op het werk. Omdat u deze situaties niet met vechten of vluchten kunt oplossen, blijft de stress zich in uw lichaam opbouwen. En bij chronische stress kunnen alle spieren in uw lichaam pijn gaan doen. Als u zich hierin herkent, dan is de belangrijkste maatregel: stress verminderen. Probeer de spierpijn te bestrijden door rust, ontspanning of afleiding te zoeken.

8) Roken

Roken kan op den duur leiden tot rugpijn. Uit een studie van de Amerikaanse John’s Hopkins University blijkt, dat roken de bloedtoevoer naar de tussenwervelschijven vermindert. Daardoor neemt dit kraakbeenweefsel sneller in kwaliteit af en kan er pijn in de onderrug ontstaan. De Northwestern University School of Medicine ontdekte nog een andere relatie tussen roken en rugklachten: Het heeft invloed op de manier waarop de hersenen reageren op rugpijn. Dat maakt rokers minder veerkrachtig, dus ze voelen meer pijn.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Meer artikelen lezen in ons kenniscentrum

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen