Frankrijk waarschuwt voor gebruik Glucosamine

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 25 apr 2019

Het gebruik van Glucosamine voor de gewrichten is niet voor iedereen veilig. Dat stelt het Franse Agentschap voor Voedselveiligheid. Vooral mensen met diabetes, astma en hartproblemen kunnen serieuze gezondheidsrisico’s lopen.

Frankrijk waarschuwt tegen glucosamine
Het Franse Agentschap voor Voedselveiligheid (ANSES) waarschuwt voor het gebruik van Glucosamine. Deze stof om gewrichtsklachten te verlichten, vormt een groot risico voor mensen met diabetes, astma en hartproblemen. Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kunnen Glucosamine-supplementen beter niet innemen. Dat geldt ook voor mensen met een voedselallergie of die een natrium-, kalium- of calciumarm dieet volgen.

Placebo-effect

Glucosamine remt mogelijk de ontsteking in de gewrichten en verbetert de kwaliteit van het kraakbeen. Dit is echter wetenschappelijk nog onvoldoende aangetoond. Bij de meeste onderzoeken werd geen effect gezien. In sommige studies werd wel een lichte vermindering van de pijn en verbetering van de bewegelijkheid opgemerkt. Dit wordt echter vooral toegeschreven aan het zogenaamde ‘placebo-effect’. In Nederland verplaatst de belangstelling bij chronische gewrichtsontstekingen dan ook meer en meer naar Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. De effectiviteit van deze natuurlijke ontstekingsremmers is in meerdere wetenschappelijke onderzoeken wel bevestigd.

Maximale dosering

Uit een beoordeling van deskundigen is volgens ANSES gebleken, dat Glucosamine en Chondroïtinesulfaat voor sommige bevolkingsgroepen een risico kunnen inhouden. Deze supplementen kunnen als mogelijke neveneffecten onder andere spijsverteringsstoornissen, buikpijn, huiduitslag, jeuk en hepatitis hebben. Het Franse agentschap maakt zich dan ook sterk voor het invoeren van een maximaal toegestane dagelijkse dosering Glucosamine op basis van veiligheidsstudies.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 4   Gemiddelde:  4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties