Hoe gluten uw gewrichten kunnen pijnigen

Gewrichtspijn na het eten van producten die tarwe bevatten? Dit fenomeen komt volgens medische experts vaker voor dan wordt gedacht. Dit is een teken dat u overgevoelig bent voor gluten. Daardoor ontstaan er ontstekingen in uw lichaam die ook kunnen doordringen tot in uw gewrichten. Naast gewrichtspijn kunt u ook last krijgen van o.a. migraine, huiduitslag en maag- en darmklachten. Hoe hier mee om te gaan?

Doen uw gewrichten pijn na het eten van tarwe of producten die tarwe bevatten? Volgens medische experts komt dit vaker van dan we denken. Het is al langer bekend dat patiënten met reumatoïde artritis en artritis psoriatica een groter risico lopen op coeliakie. Dit is een auto-immuunziekte die veroorzaakt wordt door gluten. Een groeiend aantal onderzoeken toont ook een mogelijk verband aan tussen gluten en niet-pathologische gewrichtspijn. Dat is gewrichtspijn die niet verklaard kan worden door een reumatische aandoening. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de reden waarom gluten ontstekingen in de gewrichten kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten weer snel op het moment dat gluten uit het dieet worden geschrapt.

Wat zijn gluten?

‘Gluten’ is een overkoepelende term voor eiwitten die in tarwe, gerst en rogge worden aangetroffen. Ze werken als lijm en helpen daardoor voedsel hun vorm te behouden. Gluten zitten niet alleen in tarweproducten, zoals brood, pasta en ontbijtgranen. Ook bijvoorbeeld bier, soepen en sauzen bevatten veel van deze eiwitten. Veel mensen ervaren onaangename symptomen na het eten van gluten. Ze kunnen coeliakie, gluten-intolerantie of glutengevoeligheid hebben. In het eerste geval gaat het om een auto-immuunziekte die geactiveerd wordt door het eten van gluten. Het afweersysteem valt het slijmvlies in de dunne darm aan, waardoor voedingsstoffen niet meer goed opgenomen kunnen worden. Zonder behandeling kan deze aandoening leiden tot ernstige gezondheidsproblemen op de lange termijn. Glutengevoeligheid of glutenintolerantie is een aandoening die coeliakie-achtige symptomen veroorzaakt bij mensen zonder deze auto-immuunaandoening. Hoewel de termen ‘glutengevoeligheid’ en ‘glutenintolerantie’ soms door elkaar worden gebruikt, wordt glutengevoeligheid over het algemeen gezien als een mildere vorm van glutenintolerantie.

Wat zijn de symptomen van coeliakie en glutenintolerantie?

Mensen met coeliakie, glutenintolerantie en glutengevoeligheid kunnen last krijgen van meerdere symptomen. De meest voorkomende zijn: gewrichtspijn, migraine, huiduitslag en maag- en darmklachten. Ook kan er hersenmist ontstaan. Dat is het gevoel dat denken, onthouden en begrijpen niet goed meer lukt. Doordat coeliakie ook het slijmvlies van de dunne darm beschadigd, kunnen bij deze aandoening nog drie extra symptomen optreden. En dat zijn slechte absorptie van voedingsstoffen, lactose-intolerantie en chronische vermoeidheid.

Gluten en gewrichtsontsteking

Volgens de Arthritis Foundation – de Amerikaanse reumavereniging – kan de consumptie van gluten inderdaad in verband worden gebracht met gewrichtspijn. Gluten kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken, die zorgen voor artritis-achtige pijn als ze eenmaal de weg naar de gewrichten hebben gevonden. Meestal zijn er buiten gewrichtspijn geen externe tekenen van de ontsteking, zoals roodheid en zwelling. De kans is groot dat deze klachten wel verkeerd worden gediagnosticeerd als reumatoïde artritis, terwijl het elimineren van gluten uit de voeding hét medicijn is tegen deze vorm van gewrichtspijn.

Zo beschermt u uw gewrichten tegen gluten

Of u nu coeliakie, gluten-intolerantie of gluten-gevoeligheid heeft, het elimineren van dit eiwit uit uw dieet kan bijdragen aan het verminderen van de klachten. Wanneer u een pijnlijke gewrichtsontsteking ervaart, kunt u overwegen 30 dagen glutenvrij te eten om te kijken of de klachten minder worden of verdwijnen. Er zijn tegenwoordig veel glutenvrije producten in de supermarkt en reformwinkels te koop. Laat u door een arts screenen op coeliakie. Een bloedtest en biopsie van de dunne darm kunnen worden gebruikt om deze aandoening te diagnosticeren. Er is geen medische test om glutengevoeligheid of glutenintolerantie te bevestigen. Kies voor onbewerkt voedsel. Veel voorbewerkt en verpakte producten met het label ‘glutenvrij’ bevatten suiker, verzadigde vetzuren en chemische conserveringsmiddelen die ook ontstekingsreacties in de gewrichten in gang kunnen zetten. Neem minimaal 30 minuten per dag lichaamsbeweging – zoals wandelen, fietsen of zwemmen – om uw gewrichten in een goede conditie te houden. De pijn in uw gewrichten wordt veroorzaakt door ontstekingen die door overgevoeligheid voor gluten ontstaan. Deze kunt u bestrijden met natuurlijke ontstekingsremmers, zoals Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en/of Zwarte bes-blad. In tegenstelling tot chemische ontstekingsremmende pijnstillers zijn hier geen vervelende bijwerking van bekend.

Bronartikelen

Volta U, Bardella MT, Calabrò A, Troncone R, Corazza GR. Een Italiaanse prospectieve multicenter-enquête bij patiënten waarvan wordt vermoed dat ze niet-coeliakie-glutengevoeligheid hebben. BMC med. 2014;12:85.

2Slot O, Locht H. Artritis als symptoom bij stille volwassen coeliakie. Twee casussen en literatuuroverzicht. Scand J Reumatol. 2000;29(4):260-3.

3Zopf Y, Dieterich W. [Niet-coeliakie niet-tarweallergie tarwegevoeligheid]. Dtsch Med Wochenschr. 2015;140(22):1683-7.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen