Goede hartgezondheid gekoppeld aan lager risico op dementie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 jan 2021

Uw kans op dementie verminderen? De gezondheid van uw hart speelt daarbij een grote rol. Dit kan bereikt worden door vooral uw gedrag aan te pakken: niet meer roken, meer bewegen en het bereiken van een gezond lichaamsgewicht.


Een langlopende studie onder 1449 Finnen heeft uitgewezen dat een goede hartgezondheid op middelbare leeftijd in verband gebracht wordt met een lager risico op dementie op latere leeftijd. Eerdere studies hebben al aangetoond dat door het verbeteren van gedragsfactoren die de hartgezondheid verbeteren, dementie wereldwijd met 33 procent kan verminderen. Deze bevindingen van het Karolinska Institutet in Stockholm zijn onlangs gepubliceerd in het medische tijdschrift PLOS Medicine.

Gedragsfactoren

Om meer duidelijkheid te krijgen over het risico op dementie op latere leeftijd, analyseerden de Zweedse onderzoekers de gegevens van 1449 deelnemers aan een Fins gezondheidsonderzoek. De deelnemers werden tussen 1982 en 1987 ingeschreven en in 1998 beoordeeld. Vervolgens werden 744 dementie-vrije mensen verder gevolgd. De gezondheid van het hart van deze deelnemers werd vanaf middelbare leeftijd geëvalueerd aan de hand van de gedragsfactoren rookstatus, fysieke activiteit en lichaamsgewicht. Ook werd de totaalcholesterol en bloeddruk tijdens de looptijd van deze studie doorlopend gemonitord. Bij de eerste follow-up werd dementie vastgesteld bij 61 en bij de tweede bij 47 personen.

Optimaal lichaamsgewicht

De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers met een goede cardiovasculaire gezondheid vooral door gedragsfactoren een lager risico hadden op dementie op latere leeftijd. Dit in tegenstelling tot de deelnemers met slechte hartscores. Deze bevindingen suggereren dat het handhaven van een levenslange hartgezondheid het risico op dementie op latere leeftijd zou kunnen verminderen. Niet roken, meer bewegen en een optimaal lichaamsgewicht spelen daarbij een belangrijke rol. Uiteraard zit er nóg een positieve kant aan deze verandering van leefstijl: ook uw risico op hart- en vaatziekten neemt aanmerkelijk af!

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties