Koffie en thee beschermen tegen beroertes en dementie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 jan 2022

U drinkt dagelijks een paar kopjes koffie en thee? Dan bent u actief bezig om uzelf te beschermen tegen een beroerte en dementie. Uit een groot onderzoek blijkt dat bij een matige consumptie van deze populaire dranken minder risico loopt op één van deze veelvoorkomende aandoeningen.


De consumptie van koffie en thee kan het risico op hart- en vaatziekten en dementie aanzienlijk verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift PLOS Medicine. Aan deze studie deden ruim 350.000 gezonde personen in de leeftijd van 50 tot 74 jaar mee.

Wereldwijd gezondheidsprobleem

Beroertes zijn levensbedreigende gebeurtenissen die wereldwijd 10 procent van de sterfgevallen veroorzaken. Dementie is een algemene term voor symptomen die verband houden met achteruitgang van de hersenfunctie. Ook dit is wereldwijd een groot gezondheidsprobleem. Wetenschappers van de Tianjin Medical University in China onderzochten de rol van koffie en thee bij deze aandoeningen. Daarvoor bestudeerden zij 365.682 mensen, waarvan de medische geschiedenis geregistreerd staat in de UK Biobank. De deelnemers werden tussen 2006 en 2010 gerekruteerd en werden tot 2020 door de Chinese onderzoekers gevolgd. Tijdens deze periode ontwikkelden 5.079 deelnemers dementie en kregen 10.053 mensen ten minste één beroerte.

Matige consumptie goed

Bij mensen die twee tot vijf kopjes thee per dag dronken of vier tot vijf kopjes koffie en thee kwamen de minste beroertes of gevallen van dementie voor. Personen die dagelijks twee tot drie kopjes koffie en twee tot drie kopjes thee donken, hadden een 32 procent lager risico op een beroerte en 28 procent minder kans op dementie in vergelijking met mensen die helemaal geen koffie of thee dronken.
“Onze bevindingen suggereren dat matige consumptie van koffie en thee afzonderlijk of in combinatie geassocieerd kan worden met een lager risico op een beroerte en dementie,” aldus één van de onderzoekers.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.