Kwart mensen tussen 35 en 50 jaar heeft lage botdichtheid

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 20 jun 2019

Is osteoporose een aandoening die alleen vrouwen na de overgang treft? Uit een Amerikaanse studie blijkt ook dat jonge mannen en vrouwen tot 50 jaar een serieus risico lopen. De lage botdichtheid zou te maken kunnen met onvoldoende inname van Calcium en vitamine D. Ook te weinig beweging zou een rol kunnen spelen.

Osteoporose wordt beschouwd als een typische aandoening die vrouwen na de overgang treft. Maar uit een studie van de Universiteit van Mississippi blijkt dat ook jonge mensen in de gevarenzone zitten. Meer dan een kwart heeft last van osteopenie. Bij deze aandoening zijn de botten zwakker dan normaal. Dit kan uiteindelijk leiden tot osteoporose of botontkalking.

Osteopenie en daarna osteoporose

Tijdens deze studie keek het team naar de botmineraaldichtheid van bijna 200 volwassenen tussen 35 en 50 jaar oud. Daarbij werd een botscan gemaakt van de heup en de lumbale wervelkolom, omdat hier bij osteoporose de meeste breuken optreden. Het bleek dat 26 procent van de vrouwen en 28 procent van de mannen osteopenie had. De botten zijn dan wel zwakker, maar nog niet zo broos dat ze gemakkelijk breken.

Gewichtsdragende oefeningen

De onderzoekers hebben wel een idee waar die lage botdichtheid bij jonge mensen vandaan zou kunnen komen. De voeding zou te weinig Calcium en vitamine D bevatten, waardoor het risico op osteopenie en daarna osteoporose toeneemt. Naast meer letten op de voeding worden gewichtsdragende oefeningen geadviseerd, zoals wandelen, hardlopen, joggen en dansen. Daar worden de botten gezonder en sterker van.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.