Daarom krijgen lupuspatiënten meer hart- en vaatziekten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 apr 2019

Lupus is niet alleen een vervelende ontstekingsziekte, maar verhoogt ook de kans op hart- en vaatziekten. Tot nu toe was de reden daarvan onduidelijk. Wetenschappers hebben nu dit mysterie opgehelderd. Een slecht werkend enzym is de grote boosdoener.

Lupus hart en vaatziekten
Mensen die lijden aan lupus hebben gemiddeld zeven tot negen keer meer kans op het ontwikkelen van hart- en vaatproblemen dan mensen zonder deze aandoening. Lupus is een ontstekingsziekte waarbij het immuunsysteem de eigen weefsels aanvalt. Een onderzoeksteam van de Medical University of South Carolina heeft nu de oorzaak van dit hogere risico op hart- en vaatziekten achterhaald. De boosdoener is een enzym dat niet meer goed werkt bij lupuspatiënten.

Stikstofmonoxide

Het endotheel is een laagje cellen aan de binnenkant van de bloedvaten dat beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het doet dit door onder andere stikstofmonoxide te produceren. De Amerikaanse onderzoekers hebben nu aangetoond dat bij lupuspatiënten een enzym – dat een rol speelt bij de productie van stikstofmonoxide – niet meer goed werkt. In plaats daarvan worden ontstekingsfactoren aangemaakt die de vaatwanden beschadigden. Ze toonden ook aan, dat deze storing verholpen kan worden door toediening van L-sepiapterin. Door toediening aan de cellen herstelde het vermogen van dit enzym om stikstofmonoxide te produceren. Dit zou mogelijk ook beschermen tegen nierziekten bij lupuspatiënten.

Niet goedgekeurd

Volgens de onderzoekers is dit een eerste stap in een lang proces om therapieën te vinden in het voorkomen van hart- en vaatziekten bij lupus. Een probleem daarbij is, dat L-sepiapterin op dit moment niet goedgekeurd is voor toediening aan mensen. Het zal dus eerst uitgebreid klinisch getest moeten worden bij dieren om de werkzaamheid en veiligheid te bevestigen.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2    Gemiddelde: 4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties