Meerdere medicijnen tegelijk werkt beter bij reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 mei 2016

Mensen die lijden aan reumatoïde artritis hebben geen slechtere levensverwachting dan gezonde mensen. Voorwaarde is, dat de ontstekingsprocessen in de gewrichten zo snel mogelijk én continu worden onderdrukt. Dat blijkt uit een tienjarig onderzoek dat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft gecoördineerd.

Opstapelen of in één keer tegelijk

Tijdens deze 10-jarige studie werden 508 patiënten met reumatoïde artritis eens in de drie maanden onderzocht.

“Bekend is, dat deze ziekte snel moet worden ontdekt. Anders kunnen de ontstekingen veel schade aan de gewrichten en organen toebrengen,”

zegt medisch specialist Renée Allaart, die werkzaam is bij de afdeling Reumatologie van het LUMC.

“Er is gekeken wat een beter resultaat gaf. De medicijnen één voor één geven. Eerst één middel geven en dan de andere medicijnen er bij op te stapelen. Of meteen meerdere medicijnen tegelijk geven, zoals ontstekingsremmers en anti-TNF medicatie.”

Afbouwen én stoppen

reuma medicijnen combinatieUit het onderzoek kwam naar voren dat het vroeg geven van meerdere medicijnen beter werkt. Normaal gaat een patiënt met reumatoïde artritis in tien jaar lichamelijk sterk achteruit. Dat was in deze studie bij deze aanpak qua medicatie niet het geval. De levensverwachting is nu hetzelfde als mensen zonder reumatoïde artritis.

“Veel deelnemers voelden zich zo goed dat ze zich afvroegen of ze de medicatie nog wel moesten innemen. Daarom zijn we gaan afbouwen. Eén op de acht is zelfs gestopt met het innemen van de medicijnen,”

aldus Allaart.

Vervolgonderzoek

Dit is nu eindelijk een onderzoek, dat snel naar de praktijk kan worden vertaald. Steeds meer artsen schrijven nu een combinatie van medicijnen voor. Met als doel: het zo snel mogelijk opsporen van de ziekte en de ontstekingen zo goed mogelijk bestrijden. Een vervolgonderzoek is inmiddels gestart om te kijken of reumatoïde artritis nog sneller kan worden opgespoord en nog strenger kan worden behandeld.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.