Zes mogelijke gezondheidsvoordelen van Boswellia serrata

In India wordt het gedroogde gomhars van de Boswellia serrata – ook wel bekend als wierrookboom – al duizenden jaren gebruikt als geneeskrachtig kruid. Het heeft daar een stevige reputatie opgebouwd als natuurlijke ontstekingsremmer.


De laatste jaren groeit ook in de Westerse wereld de belangstelling voor dit bijzondere kruid. Het zou een veilig alternatief kunnen zijn voor ontstekingsremmende pijnstillers, zoals NSAIDs. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels uitgewezen, dat de Boswellia vier verschillende zuren bevat met een ontstekingsremmende werking. Bewegen zonder Pijn zet in dit artikel de zes belangrijkste toepassingen van dit Indiase kruid op een rijtje. Belangrijk om te vermelden is, dat een aantal studies uitsluitend met dieren zijn uitgevoerd. De werking van Boswellia serrata zal dus eerst nog in klinische onderzoeken bij mensen bevestigd moeten worden.

1) Vermindert pijn bij artrose

Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen, dat Boswellia gewrichtspijn vermindert en de gewrichtsfunctie verbetert bij artrose. Na zeven dagen konden de patiënten al een verbetering ervaren. Wetenschappers hebben in 2015 alle gepubliceerde studies naar het effect van dit kruidenextract geanalyseerd. In een artikel in de Cochrane Database of Systematic Reviews doen ze verslag van hun bevindingen. Ze vonden bewijs dat Boswellia serrata de gewrichtspijn verminderde en de beweeglijkheid van de gewrichten verbeterde in vergelijking met een placebo. Boswellia is dus een goede aanvulling op andere natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad.

2) Geeft meer lucht bij astma

In 2015 werd een kleinschalige studie met 40 patiënten gepubliceerd in de European Review for Medical and Pharmacological Sciences naar het effect van dit gomhars bij astma. De symptomen – zoals piepende ademhaling, benauwdheid, hoesten en kortademigheid – werden na vier weken minder. Ook nam het aantal astma-aanvallen af. De onderzoekers concludeerden, dat Boswellia de behoefte aan inhalatietherapie helpt te verminderen. Lees meer over het effect van natuurlijke ontstekingsremmers bij astma.

3) Inflammatoire darmziekten

De ontstekingsremmende effecten van Boswellia kunnen ook gunstig zijn voor mensen met inflammatoire darmziekten, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. In een studie – in 2017 gepubliceerd in het World Journal of Gastroenterology – werd de werking van dit gomhars bij deze aandoeningen onderzocht. In diermodellen verbeterden Boswellia-zuren de markers van deze inflammatoire darmziekten zonder de omliggende organen negatief te beïnvloeden. Uiteraard zal dit onderzoek eerst op mensen uitgevoerd moeten worden om definitieve conclusies te kunnen trekken.

4) Helpt mogelijk bij kanker

Een beoordelingsrapport uit 2016 meldt dat Boswellia-zuren mogelijk over antitumor eigenschappen beschikken en toxisch zijn voor kankercellen. De eerste proeven zijn echter gedaan op dieren. Hoewel deze vroege resultaten veelbelovend lijken, moet eerst uitgebreid onderzoek bij mensen worden gedaan om deze bevindingen te bevestigen. Dan pas kan bepaald worden hoe dit gomhars kan worden ingezet bij kankertherapie.

5) Helpt mogelijk bij de ziekte van Parkinson

Een onderzoek uit 2019 wees uit dat Boswellia mogelijk de behandeling van de ziekte van Parkinson kan ondersteunen. In diermodellen had het extract een ontstekingsremmend en antioxiderend effect in het hersenweefsel. Dit leek neuronen in de hersenen te beschermen en de motorische functie bij ratten met deze aandoening te verbeteren. Ook hier is het nog te vroeg om conclusies te kunnen trekken. Deze eerste bevindingen moeten ondersteund worden door studies waarbij mensen betrokken zijn.

6) Meer mogelijke toepassingen

Veel studies die zijn uitgevoerd naar het gebruik van Boswellia serrata zijn van een zeer lage kwaliteit en alleen uitgevoerd bij dieren. De resultaten zouden dus verder onderzoek moeten aanmoedigen. De volgende punten moet u dus niet interpreteren als ondersteunend voor enig gezondheidsvoordeel. Dat zal in de toekomst nog onomstotelijk aangetoond moeten worden:

  • Boswellia wordt traditioneel gebruikt om het geheugen en concentratie te verbeteren.
  • Boswellia verhoogt de goede HDL-cholesterol aanzienlijk in het bloed, terwijl de schadelijke LDL-cholesterol sterk afnam, dit zou beschermen tegen hart- en vaatziekten.
  • Incensolacetaat (IA), een bestanddeel van Boswellia-hars had anti-depressieve effecten bij muizen.
  • Wetenschappers hebben in één dierstudie het potentieel van Boswellia- extract waargenomen om leverschade te voorkomen.
  • Boswellia verminderde de intensiteit en frequentie van hoofdpijn bij vier patiënten met chronische cluster hoofdpijn. Het ging hier om een kleine steekproef zonder controlegroep, dus er kunnen geen conclusies uit worden getrokken.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen