Nepbehandeling werkt beter bij lage rugpijn dan niets doen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 jun 2021

Tip voor mensen met chronische lage rugpijn: ga even langs bij de huisarts of fysiotherapeut. Alleen al het bezoekje dat u aflegt, kan helpen om de pijn gedurende drie maanden te verminderen. Dat blijkt uit een studie van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. Waarom een nepbehandeling zo’n groot effect heeft, kunt u in dit artikel lezen.


Een placebobehandeling bij chronische lage rugpijn werkt beter dan helemaal geen behandeling. Blijkbaar heeft een bezoek aan de huisarts of fysiotherapeut al effect, hoewel dit maar van korte duur is. Dit wijst een studie van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC uit. De wetenschappers analyseerden gegevens van alle bestaande studies waarin een placebobehandeling van de lage rugklachten zonder oorzaak werden vergeleken met geen behandeling.

Drie maanden

Dit is de eerste keer dat placebo en geen behandeling bij chronische lage rugpijn werden vergeleken. Voorbeelden van zo’n placebobehandeling zijn nep-accupunctuur, nep-taping, nep-injecties en nep-medicijnen. In totaal werden er 19 studies in dit onderzoek meegenomen. Daaruit kon worden geconcludeerd dat de pijnscore meer verbeterde bij een placebobehandeling dan geen behandeling. Dit effect hield echter niet langer dan drie maanden aan. Bovendien was de afname van de pijn niet groot genoeg om van een duidelijk vooruitgang te kunnen spreken.

Witte jas

De resultaten worden door de onderzoekers toch als opvallend aangemerkt. “Alleen al een bezoek aan de huisarts of fysiotherapeut heeft blijkbaar al een effect. Maar we zijn er nog niet achter hoe dat kan. Misschien is het de witte jas, de aanwezigheid in een praktijkruimte of de aandacht voor de klacht,” aldus onderzoeker Alessandro Chiarotto.
Psycholoog Huisartsengeneeskunde Heike Gerger voegt eraan toe: “Onderzoek met hersenscans heeft al eerder uitgewezen dat placebo’s het effect van pijnstillers kunnen nabootsen.”
Bij veel patiënten met chronische lage rugpijn wordt geen oorzaak van de pijn gevonden. Uit dit Belgische onderzoek blijkt, dat natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare groenlipmossel, curcumine of zwarte bes-blad goede resultaten kunnen geven bij deze veel voorkomende klacht.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties