Neuskraakbeen verlicht artrose in de knie

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 okt 2021

Ligt de oplossing voor artrose in uw neus? Een Zwitsers onderzoeksteam is daar inmiddels overtuigd van. Met succes kregen twee artrose-patiënten een nieuwe kraakbeenlaag die werd gekweekt uit cellen van het neustussenschot. Dit weefsel bleek niet alleen sterk, maar ook nog eens bestand tegen ontstekingen.


Kraakbeencellen uit het neustussenschot kunnen niet alleen helpen bij het herstellen van kraakbeenletsels in de knie, maar kunnen ook ontstekingen weerstaan én tegengaan. Dit zijn de bevindingen van een Zwitserse studie die is uitgevoerd door de Universiteit van Bazel en het Universitair Ziekenhuis van Bazel. Een onderzoeksteam heeft kraakbeencellen uit het neustussenschot gecultiveerd om beschadigd kraakbeen in de knie te herstellen. De Zwitsers melden nu dat deze behandeling ook geschikt zou kunnen zijn voor degeneratieve gewrichtsaandoeningen, zoals artrose. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Weefselmonster

Artrose wordt nu alleen behandeld met ontstekingsremmende medicijnen – of natuurlijke ontstekingsremmers – totdat vervanging van het aangetaste gewricht onvermijdelijk wordt. Kunstgewrichten hebben echter een beperkte houdbaarheid. Daarom zochten de onderzoekers naar een mogelijk alternatief om het gewrichtskraakbeen te repareren met geconstrueerd kraakbeenweefsel. Hiertoe nam het onderzoeksteam een weefselmonster van het neustussenschot van een patiënt. De geïsoleerde kraakbeencellen werden gekweekt en gebruikt om een kraakbeenlaag te laten groeien. Deze werd vervolgens door een chirurg geïmplanteerd in het kniegewricht.

Minder pijn

“In tegenstelling tot kraakbeendefecten als gevolg van bijvoorbeeld sportblessures, ontstaan het bij artrose aanhoudende ontstekingsreacties,” legt één van de onderzoekers uit. “Daarom moesten we eerst testen of dit met de nieuwgevormde kraakbeenlaag ook het geval was. De uit neuskraakbeen vervaardigde cellen bleken niet alleen extreem robuust te zijn, maar ook ontstekingsreacties tegen te gaan.”
Na succesvolle proeven op dieren is deze behandeling uitgevoerd bij twee jonge patiënten met ernstige artrose. Na de implantatie van het kraakbeen – gekweekt uit de eigen neustussenschotcellen – rapporteerden de proefpersonen minder pijn en een verbeterde kwaliteit van leven. Bij één van de twee patiënten konden de onderzoekers via MRI-beelden ook vaststellen dat de botten in het kniegewricht verder uit elkaar lagen dan voorheen. Dit is een duidelijke indicatie dat de kraakbeenlaag tussen de gewrichten dikker was geworden. Ook voor andere vormen van artrose willen de onderzoekers de methode verder ontwikkelen om een breder spectrum aan patiënten te kunnen behandelen. Het zal nog wel even duren voordat deze behandeling in de praktijk kan worden toegepast.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.