Het kan: Nijmeegse Vierdaagse lopen met artrose

Kan iemand met artrose de Nijmeegse Vierdaagse lopen? Een paar weken geleden kon men zich aanmelden voor dit onderzoek van de Sint Maartenskliniek via ‘Bewegen zonder Pijn’. De resultaten zijn inmiddels bekend: van de 33 deelnemende wandelaars hebben maar liefst 31 de tocht voltooid.

De Nijmeegse Vierdaagse lopen met artrose? Is dat mogelijk en hoe pak je dat aan? Deze vragen waren van groot belang voor de experts op het gebied van houding en beweging van de Sint Maartenskliniek. Zij adviseren mensen met deze gewrichtsaandoening om regelmatig in beweging te blijven. Maar is het wel haalbaar voor mensen met artrose om meerdaagse wandeltochten van 30 tot 50 kilometer per dag te volbrengen? Dit heeft de Sint Maartenskliniek onderzocht van 18 tot 21 juli 2023, en ze zijn tot een opmerkelijke conclusie gekomen.

Op afstand gemonitord

Het onderzoek dat tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is uitgevoerd, laat zien dat het wel degelijk mogelijk is. Van de 33 deelnemers met artrose die tijdens hun tochten door en in de omgeving van Nijmegen werden gevolgd, liepen 31 wandelaars uiteindelijk over de Via Gladiola naar de finish. De voor dit onderzoek geselecteerde deelnemers zijn zowel voor als tijdens de Nijmeegse Vierdaagse gevolgd door een team van de Sint Maartenskliniek. Hierdoor ontstond eerst een duidelijk beeld van de klachten en de voorbereidingen voor deze intensieve wandeltocht. Tijdens het lopen konden deelnemers met behulp van een app op hun telefoon vragen beantwoorden over vermoeidheid, pijnklachten, medicatie en strategieën om de Vierdaagse uit te lopen. Deze gegevens werden op afstand gemonitord door de onderzoekers.

Meer over de deelnemers

De 33 deelnemers met artrose die meededen aan het onderzoek hadden een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. Van hen was meer dan zeventig procent vrouw en had bijna de helft last van knieartrose. Zestien mensen liepen 30 km, zestien liepen 40 km en één persoon liep zelfs 50 km. Slechts vier mensen liepen de Nijmeegse Vierdaagse voor de eerste keer. Eén deelnemer gaf aan de tocht volledig onvoorbereid te lopen, terwijl de rest maximaal vier dagen per week trainde.

Slechts twee uitvallers

Best wel opmerkelijk is dat 31 mensen de Vierdaagse succesvol hebben uitgelopen. Op de tweede dag vielen helaas twee deelnemers uit vanwege pijnklachten. Dit aantal is vergelijkbaar met het percentage van 10% uitvallers tijdens deze 105e editie van de Vierdaagse. Uit de gegevens die via de app werden doorgestuurd, bleek dat de gemiddelde artrosepijn en vermoeidheid tijdens de wandeldagen toenamen tot een score van 6 op een schaal van 10. Meer dan vijftig procent van de deelnemers gebruikte minstens één van de dagen pijnstilling.

Succesfactoren om de Vierdaagse uit te lopen

Hoe kunt u uw kans op succes bij het lopen van de Vierdaagse of een andere wandeltocht vergroten? Onderzoekers hebben vastgesteld dat het gebruik van pijnstilling voorafgaand aan of tijdens het wandelen een belangrijke factor is. Daarnaast dragen regelmatig pauzes nemen, rustmomenten inlassen, het aanpassen van het looptempo, de focus verleggen naar genieten en doorzetten allemaal bij aan het succesvol voltooien van de Nijmeegse Vierdaagse. De bewegingsexperts van de Sint Maartenkliniek concluderen dan ook dat het goed mogelijk is om met artrose deze uitdaging aan te gaan. Gewrichtspijn kan inderdaad een beperkende factor zijn tijdens het lopen, maar deze kan verminderd worden door extra pijnstilling te gebruiken. Een ander belangrijk advies voor toekomstige Vierdaagse lopers met artrose is om het looptempo aan te passen en voldoende rust te nemen. En bovenal: blijf genieten!

Dossier artrose

Heeft u last van artrose en wilt u daarover graag meer weten? Ga dan naar het vuistdikke dossier over deze aandoening met achtergronden, oefeningen, actueel nieuws en tips.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen