Chronische ontstekingen door obesitas verhogen botafbraak

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 dec 2021

Obesitas verhoogt het risico op onder andere artrose, hart- en vaatziekten en diabetes. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat overgewicht ook de botten afbreekt. Het onderzoek is vooral gericht op het bot dat de tanden vasthoudt. Maar daardoor is ook meer inzicht ontstaan in de relatie tussen obesitas en osteoporose én artrose.


Het is bekend dat door obesitas chronische ontstekingen in het lichaam kunnen ontstaan. Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo hebben nu ontdekt dat daardoor de groei van bot-afbrekende cellen gestimuleerd wordt. Deze bevinding verbetert het begrip van bot-gerelateerde aandoeningen die zich naast zwaarlijvigheid kunnen ontwikkelen. Denk daarbij aan artrose, osteoporose en tandvleesaandoeningen.

Parodontitis

Deze bot-afbrekende cellen zijn overal in het lichaam actief, maar richten zich ook op het bot dat de tanden op hun plaats houdt. Botverlies is een belangrijk symptoom van tandvleesaandoeningen en kan uiteindelijk leiden tot het verlies van tanden. Parodontitis treft meer dan 47 procent van de mensen van 30 jaar en ouder.
“Hoewel er een duidelijk verband is tussen obesitas en parodontitis, wordt het precieze mechanisme nog niet volledig begrepen,” zegt hoogleraar Orale Biologie Keith Kirkwood. “Dit onderzoek toont aan dat bij overmatige ontstekingen door obesitas een speciale groep immuuncellen (MDSC) toeneemt. Deze ontwikkelen zich onder meer tot osteoclasten. Dit zijn eiwitten die het botweefsel afbreken.”

Meer ontstekingen

In deze studie kregen twee groepen muizen gedurende 16 weken twee verschillende diëten. De ene groep kreeg een vetarm en de andere muizen een vetrijk dieet. Deze laatste groep muizen had last van obesitas, meer ontstekingen en een grotere toename van MSDCs. Daardoor werden er opvallend meer osteoclasten aangemaakt en verloren de diertjes meer bot dat de tanden op hun plaats houdt.
Volgens Kirkwood is deze studie niet alleen van belang om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen obesitas en parodontitis. “Het werpt ook meer licht op de mechanismen achter andere bot-gerelateerde ziekten, zoals artrose en osteoporose.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.