Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) hebben weinig effect op rugpijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 feb 2017

Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs) doen meer kwaad dan goed bij rugpijn. Deze geneesmiddelen hebben nauwelijks effect op het verminderen van de pijn en zijn vanwege de bijwerkingen mogelijk zelfs een gevaar voor de gezondheid. Deze conclusie trekt het George Institue for Global Health in Australië uit een studie naar de invloed van NSAIDs op rugpijn. Rugpijn is wereldwijd de grootste veroorzaker van invaliditeit.

Kortdurend en licht effect

Tot deze categorie van ontstekingsremmende pijnstillers behoren o.a. Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen. Ook aspirine wordt tot de NSAIDs gerekend, omdat dit middel eveneens een ontstekingsremmende werking heeft. De onderzoekers analyseerden de gegeven van 35 studies met in totaal 6.000 deelnemers. Er werd geconcludeerd dat het gebruik van NSAIDs bij slechts één op de zes patiënten tot een significante afname van de pijn zorgde. Bovendien werd aangetoond dat gebruikers van deze geneesmiddelen 2,5 keer meer problemen ondervonden aan het maag-darmkanaal, zoals maagzweren en maagbloedingen: dat zijn de beruchte bijwerkingen van NSAIDs.

Behoefte aan effectievere therapieën

NSAIDs verminderen zeer kort en heel licht de pijn en hebben daardoor geen echte klinische betekenis bij rugpijn, vinden de onderzoekers. Deze medicijnen zijn momenteel na Paracetamol de tweede keus van artsen om rugpijn te bestrijden. Op de derde plaats staan Opioïden. Dit zijn zeer sterke morfine-achtige pijnstillers die uitsluitend bij zeer hevige pijn worden voorgeschreven. Ook deze geneesmiddelen hebben amper effect op rugpijn. De onderzoekers concluderen dat er dringend behoefte is aan nieuwe, effectievere én veiligere therapieën bij rugklachten.

Op zoek naar een natuurlijk alternatief?

Lees dan ook eens het nieuwsbericht over een natuurlijke behandeling die ook bij lage rugpijn goed bleek te werken >>>
Of lees meer informatie over lage rugpijn en rugklachten.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.