Biomedische ingenieurs keren osteoporose bij muizen om

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 sep 2019

Tegenwoordig is het mogelijk om met medicijnen de afbraak van botweefsel te stoppen. Maar Amerikaanse biomedische ingenieurs willen een stap verder. Ze zoeken naar een behandeling om bij osteoporose het botweefsel weer te herstellen. Met de ontdekking van een biochemische receptor hebben ze een grote stap in de goede richting gezet.


Biomedische ingenieurs aan de Duke University in Durham (VS) zijn er in geslaagd bij muizen het botontkalkingsproces om te keren naar hernieuwde botaanmaak. Ze ontdekten een biochemische receptor die met farmaceutische middelen kan worden geactiveerd. Dit stimuleert het herstel en de regeneratie van botweefsel bij osteoporose.

Biochemische receptor

“De meest gebruikte medicijnen om osteoporose te behandelen, kunnen verder botverlies voorkomen,”

zegt Shyni Varghese, die als professor Biochemische Technologie en Orthopedie is verbonden is aan de Amerikaanse Universiteit.

“Ze helpen echter niet bij de wederopbouw van het bot. We hebben nu een biochemische receptor ontdekt die bij activering beide kan. Dus botafbraak stoppen en nieuw botweefsel opbouwen.”

Adenosine

In 2014 onderzocht Varghese de rol van populaire biomedische preparaten gemaakt van calciumfosfaat bij het bevorderen van botherstel en regeneratie. Ze ontdekte dat het biochemische adenosine – dat op de A2B-receptor werkt – een grote rol speelt bij het bevorderen van botgroei. Het lag voor de hand dat een gebrek aan deze biochemische stof een rol zou kunnen spelen bij de ontwikkeling van osteoporose. In haar vervolgonderzoek bestudeerde Varghese muizen met botontkalking. Ze verhoogde de niveaus van adenosine om te zien of dit zou helpen om de schadelijke effecten van de ziekte om te keren.

Bloedstroom

“De muizen die dit medicijn kregen toegediend, waren volledig genezen,”

zegt Varghese,

“De botten waren net zo gezond als de controlegroep zonder osteoporose.”

Het is nu de uitdaging om een geschikt medicijn voor mensen te ontwikkelen. Adenosine wordt van nature door het hele lichaam gemaakt en heeft vele rollen, zoals het reguleren van de bloedstroom naar verschillende organen. Onderzoekers kunnen niet zomaar een heleboel adenosine in de bloedbaan ‘dumpen’ om botafbraak zonder bijwerkingen om te keren.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.