Wetenschappers brengen precisiegeneeskunde naar Reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 10 apr 2018

In de nabije toekomst hoeven Reumatoïde artritis patiënten geen maanden meer te verspillen aan het volgen van behandelmethodes die geen effect hebben. Door genetische profilering van gewrichtsweefsel kunnen artsen straks heel precies bepalen welke medicijnen werken voor welke patiënten. Dit meldt de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago.

Ineffectieve therapieën

De behandeling van Reumatoïde artritis is op dit moment een proces van vallen en opstaan. Er zijn zoveel verschillende medicijnen waaronder ontstekingsremmers, dat het vaak maanden van uitproberen kost om de juiste behandeling te vinden. Alleen al in Amerika wordt jaarlijks 2,5 miljard dollar verspild aan ineffectieve therapieën.

Ultrasound geleide technieken

Nu worden nog bloedmonsters genomen om de effectiviteit van de therapie en de progressie van de ziekte te bepalen. Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit zijn er nu in geslaagd om met behulp van ultrasound geleide technieken een weefselbiopsie in het aangetaste gewricht te doen.

“Straks kunnen we aan de hand van een weefselbiopsie voorspellen op welke biologische medicijnen een patiënt zal reageren,”

zegt co-senior auteur Harris Perlman, hoofd van de reumatologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.

“We kunnen echt precisiegeneeskunde toepassen op Reumatoïde artritis.”

Schadelijke eiwitmoleculen

Tijdens deze studie analyseerden Perlman en zijn team het weefsel van 41 patiënten met Reumatoïde artritis. Ze concentreerden zich op de macrofagen die ontstekingsbevorderende eiwitten produceren en de gewrichten vernietigen. Biologische reuma-medicijnen verwijderen deze schadelijke eiwitmoleculen. Op basis van de genen die door de macrofagen worden geproduceerd, konden de onderzoekers twee patiëntgroepen identificeren, die dezelfde aspecten van het genetische profiel deelden.

Standaardbehandeling

Het volgende doel is om te voorspellen welke patiënten de beste respons zullen hebben – op basis van hun genetische handtekening – op een specifiek medicijn. In een nieuwe studie nemen onderzoekers biopsieweefsel af van patiënten aan het begin van een nieuwe therapie en vervolgens zes weken later. Dit moet aantonen of er voorspeld kan worden welke patiënt reageert op een specifieke therapie. Uiteindelijk moet deze procedure de standaardbehandeling worden voor alle patiënten met Reumatoïde artritis.

Bronartikel

Een samenvatting van het originele onderzoek is online te bekijken.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.