Ratten onthullen mogelijke nieuwe behandeling van artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 jun 2017

Het handhaven van de toevoer van een molecuul dat het kraakbeen voedt, voorkomt artrose bij ratten. Deze ontdekking is gedaan door onderzoekers van NYU Langone Medical Center in Amerika. Dit is de eerste studie die bewijst dat adenosine een cruciale rol speelt bij het in stand houden van kraakbeen.

Kraakbeenslijtage

Adenosine is een biochemische stof die in alle cellen van het menselijk lichaam aanwezig is. De onderzoekers hebben nu ontdekt, dat deze molecuul ook een belangrijke rol speelt bij de instandhouding van chondrocyten. Deze cellen houden het kraakbeen in stand. Adenosine is afgeleid van adenosine trifosfaat (ATP). ATP voorziet de lichaamscellen van energie om allerlei processen aan te sturen. Wetenschappers waren al bekend met het feit dat veroudering en ontstekingen leiden tot een afname van de ATP productie – dus ook adenosine – in de chondrocyten. Tot nu toe had nog niemand deze lagere adenosine-niveaus gekoppeld aan kraakbeenslijtage bij artrose.

Adenosine-therapie

In een studie bij ratten met schade aan de voorste kruisbanden werd een hoog niveau adenosine gehandhaafd. Dit letsel leidt in de meeste gevallen tot artrose. De knaagdieren bleken met het hoge adenosine-gehalte deze aandoening echter niet te ontwikkelen. Er wordt nu onderzocht of adenosine-therapie ook het ontstaan van artrose kan voorkomen en reeds aanwezige kraakbeenslijtage kan vertragen. Wordt vervolgd dus!

Bron

Een (Engelstalige) samenvatting van dit onderzoek is online in te zien.
Ook het volledige bronartikel is online te bekijken >>>

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.