Repeterende bewegingen verhogen kans op reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 jul 2016

Dat het langdurig maken van repeterende bewegingen een risicofactor is voor artrose, is bekend. Maar uit een nieuwe studie blijkt dat dit ook een rol kan spelen bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepresenteerd op de European League Against Rheumatism Annual Congress (EULAR 2016).

Structuur van enkele HLA-eiwitten. In groen is HLA-DBR1 te zien.

Structuur van enkele HLA-eiwitten. In groen is HLA-DBR1 te zien.

HLA-DBR1 molecuul

Dit is de eerste keer dat er een verband is aangetoond tussen fysieke belasting en reumatoïde artritis. Dit onderzoek werd uitgevoerd door het Zweedse Epidemiologische Onderzoek van Reumatoïde Artritis (EIRA). Het risico werd vergeleken bij mensen met of zonder het HLA-DBR1 molecuul, dat in verband wordt gebracht met de overerving van reumatoïde artritis. Er werd geconstateerd dat dit molecuul een rol speelt bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis bij fysieke belasting.

Nieuwe behandelingsstrategieën

“Deze nieuwe inzichten kunnen hopelijk leiden tot behandelingsstrategieën om reumatoïde artritis te voorkomen. Vooral bij mensen met het HLA-DBR1 molecuul,” aldus mevrouw Zeng van het Zweedse onderzoeksinstituut.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.