Slechte inname osteoporose-medicijnen leidt tot meer botbreuken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 jul 2019

Meer dan de helft van de osteoporose-patiënten is niet therapietrouw. Ze nemen de medicijnen niet volgens de voorschriften of stoppen na een jaar al met het gebruik daarvan. Bovendien gaat het bij de arts en de apotheker nog wel eens fout met de recepten. Daardoor ontstaan er geheel onnodig 12.500 wervelbreuken.


Als u last heeft van osteoporose krijgt van uw arts bisfosfonaten voorgeschreven. Neemt u dit medicijn trouw iedere dag volgens de voorschriften in? Dat geldt in ieder geval niet voor de helft van de patiënten. Daarom hebben ze nauwelijks baat bij dit medicijn en breken ze gemakkelijker een bot.

Bisfosfonaten

Bisfosfonaten hebben een lange aanlooptijd nodig om te werken. Pas na één tot drie jaar hebben ze een positief effect op de botten. Daarom is therapietrouw van essentieel belang. Dit zou het aantal botbreuken door osteoporose met 20 tot 50 procent kunnen verminderen. Dit zou bovendien een forse besparing op de zorgkosten kunnen opleveren. De praktijk leert echter, dat meer dan de helft van de patiënten zich niet aan de gebruiksvoorschriften houdt of na een jaar alweer stopt met de inname van deze botversterkende medicijnen.

Foute recepten

Maar ook bij de recepten gaat het fout. Bij meer dan 7 procent maakt de arts een fout en bij meer dan 3 procent maakt de apotheker een fout. Daar komt ook nog eens bij, dat bijna 3 procent van de patiënten het medicijn niet afhaalt.

“Als het middel goed wordt voorgeschreven, ook daadwerkelijk wordt opgehaald en goed gebruikt wordt, dan zouden er tot zo’n 12.500 wervelbreuken voorkomen kunnen worden”,

aldus ziekenhuisapotheker Bart van den Bemt van de Maartenskliniek in Nijmegen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.