Statines veilig én effectief voor patiënten met reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 mei 2019

Mensen met reumatoïde artritis hebben 50 procent meer kans op een hartaanval of beroerte. Engelse onderzoekers hebben nu gekeken naar de mogelijke risico’s en voordelen van statines bij deze inflammatoire aandoening. Ze blijken veilig én effectief te zijn.

Statines reumatoide artritis
Een groot klinisch onderzoek toont aan dat patiënten met reumatoïde artritis geen extra gezondheidsrisico’s lopen bij het gebruik van statines. Bovendien ervaren zij dezelfde preventie van hart- en vaatziekten als mensen zonder deze chronische gewrichtsontsteking. De resultaten van deze studie zijn recent gepubliceerd in het tijdschrift van het American College of Rheumatology.

50 procent meer kans

Patiënten met reumatoïde artritis hebben ongeveer 50 procent meer kans op een hartaanval of beroerte. Door met statines LDL-cholesterol te verlagen, kunnen cardiovasculaire gebeurtenissen worden voorkomen. Het was echter onduidelijk of deze medicijnen veilig en effectief zijn voor mensen met inflammatoire aandoeningen, zoals reumatoïde artritis.

Matige risicopatiënten

In deze studie – die werd uitgevoerd door de universiteiten van Dundee en Manchester – werden de mogelijke risico’s en voordelen van statines onderzocht bij matige risicopatiënten met reumatoïde artritis. De statines bleken LDL-cholesterol met vergelijkbare hoeveelheden te verlagen als bij mensen zonder reumatoïde artritis. De resultaten tonen verder aan dat ze veilig gebruikt kunnen worden bij deze inflammatoire aandoening.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 4    Gemiddelde: 3.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties