Vergroot hart door overgewicht en hoge bloeddruk

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 feb 2018

Overgewicht en hoge bloeddruk hebben invloed op de structuur en functie van het hart. Dit orgaan wordt groter en zwaarder, waardoor het risico op hartproblemen – waaronder hartaanvallen – serieus toeneemt. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Oxford dat is gefinancierd door de British Heart Foundation.

Vergroot hart door overgewicht en hoge bloeddruk

Structuur hart

“We weten allemaal dat overgewicht impact heeft op onze hartgezondheid. Maar wetenschappers hebben nog niet volledig begrepen hoe deze twee dingen aan elkaar gekoppeld zijn. Daar hebben wij nu naar gekeken,” aldus professor Steffen Petersen, hoofdauteur van deze studie. Hij bestudeerde samen met zijn team de structuur en functie van het hart van 4.561 mensen uit de database van de UK Biobank. Dit is een internationaal gezondheidsinstituut dat de gezondheid volgt van 500.000 vrijwilligers.

‘Stille impact’

Tijdens deze studie werden de effecten van risicofactoren voor hart- en vaatziekten zorgvuldig gemeten. Het ging o.a. om bloeddruk, rookstatus, lichaamsgewicht, cholesterol, alcoholinname en diabetes. Deze hadden allemaal verschillende effecten op de vier kamers van het hart. Een verhoogd hartgewicht kon regelrecht gekoppeld worden aan overgewicht en een hoge bloeddruk.
“Met dit onderzoek hebben we laten zien hoe een ongezonde leefstijl het risico op hartaandoeningen doet toenemen. Vooral de ‘stille impact’ van overgewicht en een hoge bloeddruk op de structuur van het hart is nu aangetoond. Dit kan op de duur leiden tot hart- en vaatziekten en hartfalen. De belangrijkste boodschap is dan ook: verander uw leefstijl nu het nog kan om schade aan uw gezondheid te voorkomen,” luidt het advies van professor Steffen Petersen.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 17    Gemiddelde: 3.8/5]

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties

(advertentie)
Gezondheid aan huis