Nieuw onderzoek: vezelrijk voedsel beschermt gewrichten én botten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 feb 2018

Mensen die vezelrijke voeding eten, hebben sterkere botten en een lager risico op auto-immuunziekten, zoals Reumatoïde artritis. Dit toont een nieuwe studie van de Friedrich-Alexander Universiteit in Nürnberg aan. Een dieet dat veel vezels bevat, kan het gedrag van darmbacteriën positief veranderen. Dit heeft een remmende invloed op chronische gewrichtsontstekingen en botafbraak.

Vezelrijke voeding en gewrichten

Vorming vetzuren

In deze studie werd het effect van een vezelrijk dieet onderzocht op muizen. Er werd gekeken naar de samenstelling van de darmflora en hoe deze nuttige bacteriën de spijsvertering helpen door vezels af te breken in afzonderlijke componenten. Tijdens dit proces worden vetzuren gevormd met een ontstekingsremmend effect. Het onderzoek toonde aan, dat door het eten van meer vezels de darmbacteriën meer van deze ontstekingsremmende vetzuren gingen vormen. Deze vetzuren hebben niet alleen een gunstig effect op de gewrichten, maar ook op het beenmerg. Er werden minder bot-afbrekende cellen gevormd.

Bacterievriendelijk dieet

Een vezelrijk dieet kan dus mogelijk het risico op Reumatoïde artritis en Osteoporose verminderen. Studieleider dr. Mario Zaiss geeft aan dat er op dit moment nog geen specifieke aanbevelingen zijn voor een bacterievriendelijk dieet.

“Eet iedere ochtend muesli en consumeer gedurende de dag voldoende groente en fruit. Dat helpt om een grote variatie aan gunstige bacteriesoorten in de darmen in stand te houden,”

is zijn advies.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.