Warmte beschermt tegen osteoporose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 17 nov 2020

Het geheime recept voor gezonde botten? Een omgevingstemperatuur van 34 graden. Bij muizen neemt de sterkte en dichtheid van de botten toe als ze in een warme omgeving worden geplaatst. Verhuizen naar een warm klimaat is niet nodig. Door de warmte verandert ook de samenstelling van de darmflora. Onderzoekers denken dat met de juiste cocktail van darmbacteriën straks osteoporose met succes behandeld kan worden.


In ons land krijgt één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen te maken met osteoporose of botontkalking. Bij deze aandoening neemt de botdichtheid af, waardoor ze gemakkelijk kunnen breken. De Universiteit van Genève in Zwitserland heeft nu ontdekt dat warmte de botgezondheid kan verbeteren. Dit effect is vastgesteld bij omgevingstemperaturen van 34 graden. Daarbij wordt de botsterkte verhoogd en het verlies aan botweefsel voorkomen.

Lichaamswarmte

Veel biologen zijn bekend met de theorie van de 19-eeuwse Joel Asaph Allen. Dieren die in warme gebieden leven hebben een groter lichaamsoppervlak dan dieren die in een koude omgeving leven. Dit zorgt voor een betere afvoer van lichaamswarmte. Deze theorie stond centraal in deze nieuwe, Zwitserse studie. In één van de experimenten plaatsen de onderzoekers pasgeboren muizen in een omgeving met een temperatuur van 34 graden. Men ontdekte dat ze langere en sterkere botten ontwikkelden. Dit was de bevestiging dat de botgroei wordt beïnvloed door de omgevingstemperatuur.

Bescherming botverlies

Maar hoe zit dat nu met volwassen muizen? In een volgend experiment plaatsten de onderzoekers volwassen exemplaren in een warme omgeving. Hoewel de botgrootte onveranderd bleef, nam de botsterke en botdichtheid toe. Vervolgens werd dit experiment herhaald met muizen die osteoporose hadden ontwikkeld.
“Het effect was erg interessant”, zegt onderzoeker Claire Chevalier. “Het simpele feit dat we de leefomgeving van deze muizen opwarmden, gaf bescherming tegen het botverlies dat typerend is voor osteoporose.”

Warmte bepalende factor

Vervolgens maakten Chevalier en haar team de overstap van volwassen muizen naar mensen. Ze analyseerden wereldwijd de epidemiologische gegevens over osteoporose in relatie tot de gemiddeld temperatuur, breedtegraad, calciumconsumptie en vitamine D-spiegels in het bloed. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder heupfracturen – een van de belangrijkste gevolgen van osteoporose – voorkwamen. Chevalier: ”Bij osteoporose is dus de bepalende factor warmte of juist een gebrek daar aan.”

Botversterkende darmflora

Bovendien zou dit fenomeen gekoppeld kunnen worden aan een verandering in de samenstelling van de darmflora als gevolg van de hitte. Darmbacteriën van muizen uit een warme omgeving werd daarom ingebracht bij muizen met osteoporose. Na verloop van tijd herstelde de botten zich: ze werden sterker en dichter.
“We moeten onze analyses nog verfijnen, maar ons doel is om op relatief korte termijn kandidaat-bacteriën te identificeren en verschillende ‘bacteriële cocktails’ te ontwikkelen. Daarmee zouden we in de nabije toekomst osteoporose kunnen behandelen,” aldus de Zwitserse onderzoeker.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.